Viering 40 jaar Kleine Hein !!

Voor enkele leden van de Organisatie-afdeling/Kleine Hein Commissie kreeg de woensdagavond een verrassende wending ! Ter ere van hen én het feit dat zaterdag de Omloop door het land van Kleine Hein voor de 40e keer wordt georganiseerd, was er een gezellige avond gepland op thuishonk de Meerdijk. Bovenstaande kanjers hadden geen idee dat ze gehuldigd zouden gaan worden !!

Lees hieronder hoe één en ander verliep . . . . . en bekijk de mooie fotoreportage ! Dit alles weer met dank aan clubfotograaf Fred Haikens.

40 jaar Kleine Hein

Zaterdag is het de dag van Kleine Hein. De 40e alweer !! Strikt genomen draait deze klassieker zelfs nog een jaartje langer. Alleen gooide de zeer besmettelijke en gevreesde mond-en-klauwzeer (mkz) in het voorjaar van 2001 roet in het eten. Veel klassiekers werden toen van hogerhand verboden vanwege het besmettingsgevaar in de buitengebieden. Om de deelnemers compensatie te bieden besloot de organisatie van WSV Emmen tot een vervangende wedstrijd op het afgesloten circuit van sportpark Meerdijk. Deze alternatieve wedstrijd werd verreden in de vorm van een omnium met als onderdelen een tijdrit en een criterium. Onder winters aandoende omstandigheden toonde de talentvolle Fries Sipke Zijlstra (Bergum) zich toen duidelijk het sterkst bij de nieuwelingen.

Huldigingen
De jubileumuitgave van deze Kleine Hein was voor het bestuur een gepaste aanleiding om eens wat mensen in het zonnetje te zetten: de o zo belangrijke vrijwilligers, die vroeger en nu een grote rol spelen bij het welslagen van zo’n evenement.
Op een speciaal daartoe belegde avond riep voorzitter Jan Kalter achtereenvolgens Niels Feijen en Inge Schoonewille naar voren om ze te bedanken voor hun inzet. Vooral Inge kreeg veel lof toegezwaaid en dat heeft zij zeker verdiend. Zij is in de loop der jaren immers uitgegroeid tot het boegbeeld van Kleine Hein en heeft alle werkzaamheden van de organisatie vervat in een draaiboek. Helaas stopt Inge na dit jaar.
Voorzitter Rikus Bartol van het district Noord was er om namens de KNWU onderscheidingen uit te reiken aan 4 vrijwilligers, die al heel lang “meelopen”: Ina Mink, Anne Olijve, Jans Jeuring en Karst de Vries.
Rikus deed dat met de nodige humor, waarbij hij o.a. gebruik maakte van het alom bekende dropjespotje van Ina Mink.

Genodigden
Uiteraard waren voor deze feestelijke avond ook de “aanhang” en oude bekenden uitgenodigd, waarbij het ons vooral deugd deed om Marietje, de vrouw van Karst de Vries, onder de aanwezigen aan te treffen. Jammer genoeg kon Sake Meijer, vele jaren onze duizendpoot binnen de organisatie, er niet zijn. Hij vertoeft in een revalidatiecentrum in Hoogeveen.

Ex-winnaars
Alle oud-winnaars die hun zege behaalden in het shirt van WSV Emmen, waren eveneens uitgenodigd. De eerste die dat lukte was Gert Jakobs in 1980. Alhoewel…., de Kleine Hein omvatte toen 2 dagen met een klassieker, een ploegentijdrit en een criterium. Gert won wèl de klassieker, maar het eindklassement ging naar de Westlander Chris Koppert vóór Twan Poels. Gert werd 3e in het eindklassement.
Henk Groen (ook succesvol als schaatser) won op 8 mei 1982 de 4e editie van Kleine Hein. Henk is momenteel schaatscoach van China en werkt daarnaast bij Treant als longfunctieanalist.
Harry Dijkstra was de volgende, die namens WSV Emmen op de hoogste trede van het podium stond. Hij klopte in 1985 de snelle Arjen Vinke en clubmaat Manfred Steffens (3e). Marthijs Wegdam won, licht afgescheiden, de editie van 1990 en 20 jaar later was Stan Wijkel onze laatste winnaar bij de nieuwelingen.

Vanaf 1985 kent Kleine Hein een aanvullend programma: 8 jaren lang waren dat de veteranen (masters) met clubgenoot Leo Hollemans als winnaar in 1990. Hij klopte in de sprint zijn mede-vluchter Jan Croezen uit Hardenberg. Leo is nog altijd even spraakzaam als toen en met zijn conditie is ook niets mis.
In 1993 deden de junior-vrouwen en nieuwelingen-meisjes hun intrede en dat leverde een lijst op met een heleboel schitterende winnaars, waaronder Arianna Pruisscher en Lieke Nooijen.
In 2010 tenslotte werden de amateurs toegevoegd aan het programma. Voor de renners van WSV Emmen is het tot dusver een onhaalbare missie geweest om een winnaar af te leveren, maar ….. wie weet !

Tentoonstelling
Na de huldigingen ging het in het clubgebouw nog even gezellig verder. Met Jesse Dijkstra en (Kleine) Hein Jalving achter de bar lukte dat prima.
Ondertussen konden de aanwezigen meteen de tentoonstelling (40 jaar Kleine Hein) bekijken, die met veel zorg, toewijding en creativiteit was ingericht door met name de dames Astrid Dijkstra en Janneke Meijer, die trouwens ook indruk maakten door hun uitstekende optreden als gastdame. Dames, hulde !!

Volg @WSVEmmenAmateur op twitter