Actieve, harde koers tijdens zesde Avondploeg populaires

Na een paar weken afwezigheid vierde Jeff Vermeulen zijn rentree in de Avondploeg Populaires met een afgetekende overwinning, waarmee hij in het algemeen klassement flink wat van zijn achterstand inliep op Stan Wijkel.

Tot de deelnemers behoorden deze keer o.a. Bert Jan Lindeman en ook Marthijs Wegdam, die we een hele tijd niet hebben gezien op de Meerdijk. Marthijs zag er nog steeds patent uit en het fietsen is hij ook nog niet verleerd. Dat zou ook raar zijn voor iemand, die al vanaf zijn jonge jaren tot de top van Nederland behoorde. Marthijs werd in Assen (1989) niet voor niets Nederlands kampioen bij de jeugd (categorie 7), waarna er nog vele successen zouden volgen. Marthijs geniet vooral bekendheid als tijdrijder, maar ook op de baan stond hij zijn mannetje. Zo werd hij als junior door de KNWU uitgezonden naar het WK-baan 1992, dat toen in Athene plaats vond.

Bert Jan Lindeman is ook al vanaf zijn jongste jeugd succesvol in de wielersport. Tot Nederlands kampioen bracht hij het niet bij de jeugd, al was hij er wel een keertje heel dichtbij toen hij in 2003 2e werd achter Mats Boeve in categorie 6. (Jeff Vermeulen werd toen trouwens 2e in cateorie 7). Bert Jan heeft zijn bekendheid bij het grote publiek natuurlijk vooral te danken aan zijn etappewinst in de Vuelta, maar op zijn erelijst prijken ook een heleboel andere bijzondere prestaties, zoals de Ronde van Bretagne (2e Dylan Theuns), de Ronde van de l’Ain (2e Romain Bardet), de Ronde van Drenthe en de Ster van Zwolle, die hij twee keer op zijn naam schreef. In 2011 kwam hij als jonge belofte solo over de finishlijn in Nieuw-Amsterdam, waar hij toen de Zuidenveldtour op zijn naam schreef. Als junior won hij de Omloop door het land van Bartje en in Friesland de Koga Miyata Race.

Een renner dus, die met zijn aanwezigheid op de Meerdijk een inspiratiebron kan zijn voor met name de nieuwelingen. En wie weet …., misschien is de verschijning van Bert Jan onbewust wel een prikkel geweest voor de “aanstormende jeugd” om eens goed te laten zien wat ze in hun mars hebben. Wij zijn tenminste nogal onder de indruk geraakt van de dadendrang van de nieuwelingen. Met name Maurits Blaauwgeers, Colin Breed, Stijn ter Schure en vooral Job Weijdema vielen op door hun uitstekende optreden. Job nam zonder problemen de rol van “smaakmaker” over van Thijmen Paardekooper, die er deze keer niet bij was. We zagen zijn naam staan op de deelnemerslijst van Enkhuizen, waar op 1 juni een selectie-tijdrit voor het NK wordt gehouden. Dat verklaart zijn afwezigheid op de Meerdijk.

Maar nogmaals: Thijmens rol werd vlekkeloos ingevuld door Job Weijdema, die er direct bij was na de opwarmrondjes toen de koers “open” ging. Zes man sterk waren ze, de eerste vluchters: Stijn ter Schure, Nick Zuidema, Job Weijdema, Niels Hoogeveen, Tom Buls en Kees Sanders. Jeff Vermeulen en Bryan Brink sloten nog aan, terwijl Lieke Nooijen bleef hangen. De voorsprong groeide snel aan tot 35 seconden. Maar dat werd het peloton toch wat al te gortig. Er werd een jacht ingezet onder leiding van mannen als Tijmen Eising en Bert Jan Lindeman. Dit had gevolgen voor een deel van het peloton, dat het tempo niet meer kon bijsloffen.

Na de hergroepering was Job Weijdema opnieuw present in een kopgroep, nu met Colin Breed, Tom Buls, Niels Hoogeveen, Quinten Vos en Nick Zuidema. Daarvan hielden alleen Niels Hoogeveen en Nick Zuidema een tijdje stand.

Daarna was het de beurt aan René Mink, Stijn ter Schure en (natuurlijk) Job Weijdema. Ook dit leek op een dood spoor te belanden, maar het was uiteindelijk toch de inleiding op de definitieve slag. Er kwam namelijk versterking vanuit de achtergrond. Eerst sloten Nick Zuidema en Jacky Lotterman aan en daarna volgden Niels Hoogeveen met Maurits Blaauwgeers, Tom Buls en …. zoef, daar kwam ook Jeff Vermeulen. En Arjen van Putten. Stijn ter Schure kreeg het nu moeilijk en viel wat terug. Na een felle jacht maakten tenslotte ook nog Kees Sanders en Sander Kikkert de oversteek en toen was de kopgroep compleet, een elftal ondertussen.

Deze groep bouwde de voorsprong uit naar 40 seconden en toen kon er gesprint worden om de beste plaatsen. Jeff Vermeulen had er geen enkele moeite mee en won afgetekend vóór Kees Sanders (2e), Niels Hoogeveen (3e), Nick Zuidema (4e) en Arjen van Putten (5e). Stan Wijkel won de sprint van het peloton en behield zijn trui met 72 punten, vóór Jeff Vermeulen (59), Herm Eising (52), Bryan Brink (46) en René Mink (44). Marlies Vos behield de rose leiderstrui bij de dames (56 punten).

En Bert Jan Lindeman ? Na drie kwartier koers klonk er een kreet uit het peloton: “Ik ga naar huus, hoor !!”

Dat kwam uit de mond van Lindeman. En inderdaad, hij maakte rechtsomkeert en voegde de daad bij het woord. We hopen hem spoedig weer te zien op de Meerdijk.

De top 10:

1 Jeff Vermeulen, Gasselte

2 Kees Sanders, Groningen

3 Niels Hoogeveen, Hoogeveen

4 Nick Zuidema, Roden

5 René Mink, Raalte

6 Job Weijdema, Tuk

7 Maurits Blaauwgeers, Dalen

8 Tom Buls, Veendam

9 Jacky Lotterman, Emmen

10 Stan Wijkel, Holsloot op 40 sec.

Tussenstand dames klassement:

1 Marlies Vos (56)

2 Laurel ter Braak (45)

3 Fleur ter Braak (45)