Veiligheid en Techniek Jeugd Wielrennen

Veiligheid

De eerste voorwaarde voor het organiseren van een training is een goede veiligheid. Het begrip veiligheid is echter een breed begrip dat op verschillende facetten invloed heeft. Globaal kunnen we twee types veiligheid onderscheiden die van belang zijn bij het organiseren van een training;

  • Sociale veiligheid;
  • Fysieke veiligheid.

Hieronder zal kort besproken worden op welke manier wij als vereniging erop toezien dat beide soorten veiligheid gewaarborgd worden tijdens de trainingen.

Sociale veiligheid

Een veilige sportomgeving is een omgeving waarin elke sporter op een fijne manier kan genieten van de sport in een veilige omgeving, waar respect voor elkaar en sportiviteit hoog in het vaandel staan. Incidenten, geweld, respectloos gedrag en het overtreden van elkaars grenzen krijgt geen plek tijdens onze trainingen. De renners dragen namelijk ook clubkleding van de WSV Emmen en zijn daarmee het visitekaartje van de vereniging.

Fysieke veiligheid

Sporten is gezond. Toch betekent dit niet dat méér sporten ook altijd beter is. Teveel trainingen, te weinig herstel, slechte voeding, een verkeerde fietsafstelling en valpartijen kunnen leiden tot blessures en/of overtraining.

De trainers zijn  verantwoordelijk voor het waarborgen van de veiligheid van de renners die deelnemen aan de training. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders/begeleiders en renners zelf om met goede fysieke gesteldheid, materiaal en kleding aan de start te verschijnen van de training. Waar naar gekeken wordt voor, tijdens en na de training zijn in hoofdlijnen de volgende principes en gelden als tips voor trainer, ouder, begeleider en renner:

  • Ga na of het materiaal en de kleding van in orde is. Om de veiligheid van de renners te kunnen waarborgen, zijn er afspraken gemaakt over het gebruik van materiaal en zijn er voorwaarden gesteld aan de afstelling van fietsen. Wanneer een renner of rijder zich niet aan deze afspraken houdt, kan dit inhouden dat de renner niet aan de start van een training of wedstrijd mag verschijnen. Check hiervoor ook de ‘checklijst materiaal’ van de KNWU;
  • Wees alert op mogelijke blessures en fysiek gesteldheid van de renner. Begin fit aan de training;
  • Als trainers maken we gebruik van trainingsprogramma’s. Deze hebben een grote invloed op het trainingsgedrag van de renners. Hiermee voorkomen we overtrainingen geven een verdieping in een adequate trainingsbelasting. De trainingsprogramma’s zijn zo uitgezet dat 2 trainingen per week en 1 wedstrijd per week voldoende is voor de regionale, district en landelijke wedstrijden van de KNWU. We volgen hierbij de richtlijnen van het KNWU Wielerplan en maken hier gebruik van om de trainingsbelasting inzichtelijk te krijgen;
  • Wees je bewust van het feit dat je als renner voorbeeldrol hebt naar mede clubleden en naar de buitenwereld en laat dit ook zien in de manier waarop je je gedraagt op de openbare weg, in hoe goed je je kleding aanpast op de weersomstandigheden en hoe je je in een groep gedraagt.

Kleding

Kleding moet afgestemd worden op de fietsomgeving en weersomstandigheden. Kleding moet niet te los zitten en aansluiten op het lichaam. Tijdens de trainingen en wedstrijden wordt geacht om in wielerkleding van de eigen vereniging te rijden.

Als vuistregel voor het dragen van kleding hanteren wij als WSV Emmen de volgende regel:

  • Is/wordt de buitentemperatuur tijdens de training lager dan 15°C (om 19.00 uur), dan dragen de renners ‘Lang-Lang’ (Shirt met lange mouw of hulpstukken en lange broek of hulpstukken). Ligt de temperatuur hoger dan 15°C dan mag er ‘Kort-Kort’ gereden worden.

Het wordt aangeraden om gebruik te maken van handschoenen. Handschoenen kunnen zowel lang zijn als kort, afhankelijk van de discipline. Door het dragen van (korte) handschoenen voorkom je dat je je grip verliest. Ook vangen de handschoenen veel van de trillingen van het wegdek op en worden je handen beschermd.

Helm

Gebruik je kop, helm op! Het moet al bijna vanzelfsprekend zijn; fietsen doe je alleen met een helm op. Om dit gedrag aan te moedigen, is de KNWU in samenwerking met de NTFU een aantal jaren geleden gestart met de campagne ‘Gebruik je kop, helm op’! Het dragen van een helm vermindert de kans op hersenletsel met maar liefst 35% en daarom is de helm gelukkig niet meer weg te denken uit de wielerwereld.

Voor alle helmen geldt dat het van belang is dat ze goed passen en daarnaast ook licht zijn, comfortabel zitten en geventileerd zijn. Wanneer een helm goed zit, zit de helm stevig maar niet oncomfortabel en beweegt de helm niet los op het hoofd. Het bandje om de kin moet zo vast zitten dat het de renner niet hindert, maar wel in geval van een valpartij de helm op het hoofd houdt. Het is belangrijk om voor de training/wedstrijd de helm te controleren op beschadigingen en na te gaan of deze goed gedragen wordt. Renners dragen te allen tijde een helm, zodra ze op de fiets zitten! Dus ook van en naar de training!

Het wordt aangeraden om gebruik te maken van handschoenen. Handschoenen kunnen zowel lang zijn als kort, afhankelijk van de discipline.

Pedalen en schoenen

Verschillende pedalen kunnen gebruikt worden voor de verschillende disciplines. Veel van deze pedalen bestaan uit een inkliksysteem, waarbij een plaatje onder de wielerschoen wordt vastgeklikt in het pedaal. De positie van het schoenplaatje dient nauwkeurig bepaald te worden om de sporter comfortabel en blessurevrij te laten fietsen. Sporters moeten goed kunnen omgaan met het inklikken en uitklikken voordat ze deelnemen aan openbare trainingen of wedstrijden.

Zorg ervoor dat de schoenplaatjes correct en stevig gemonteerd zijn. Ook is het in- en uitklikken makkelijker wanneer er geen modder of ander vuil aan de plaatjes zit. Het pedaal dient zo afgesteld te zijn dat er met gemak in- en uitgeklikt kan worden, maar dat de schoen niet zomaar los kan schieten. Ook dienen afgesleten schoenplaatjes tijdig vervangen te worden

Techniek

Verzetten

Het verzet heeft invloed op de afstand die je met één keer trappen kunt afleggen. Afhankelijk van in welke categorie je rijdt, mag je met een bepaald verzet rijden. In de tabel hieronder vind je de verschillende verzetten.

Met ingang van het veldritseizoen 2019 zijn de verzetten voor de jeugdcategorieën gewijzigd. Door deze aanpassing kan de jeugd met het wegverzet deelnemen aan veldritten. Dit komt doordat de wielmaat bij het veldrijden – door hogere banden – groter is, waardoor de afstand per omwenteling hoger is (let op: wel zelf controleren of dit daadwerkelijk het geval is).

Check deze link voor meer informatie over verzetten.

Fietsafstelling

Voor het plezier van de renners is het van belang dat ze op een goed afgestelde fiets rijden. Pijnklachten door een verkeerde afgestelde fiets gaat ten koste van het plezier in het fietsen tijdens trainingen en wedstrijden.

Op de site van de KNWU staan handige tips met vuistregels om een fiets af te stellen. Bij vragen zijn de trainers altijd te benaderen voor extra advies.

Check deze link voor meer informatie over fietsafstelling