BART KORTLEVE STERKE WINNAAR LAATSTE TRAININGSRIT MEERDIJK

De laatste van de 7 trainingsritten op de Meerdijk is gewonnen door Bart Kortleve. De junior uit Havelte steekt momenteel in een blakende vorm, die hij de vorige week ook al demonstreerde in de Achterhoek Cup van Eibergen.

Feitelijk ging het op de Meerdijk deze keer om een extra wedstrijd, die de plaats innam van de oorspronkelijk op deze datum geplande (maar helaas geannuleerde) Omloop door het land van Kleine Hein. Toevallig stonden er ook 2 ex-winnaars van deze klassieker aan de start: Maurice Zaal (2015) en Iris Schultinga (2019), de laatste winnares. Beide lang niet gezien. En toeval of niet, wie troffen we tijdens de koers als ‘stiekeme’ toeschouwer bij de ingangspoort naar de hockeyvelden ? Niemand minder dan Stan Wijkel, die als nieuweling de Kleine Hein in 2010 op zijn naam wist te schrijven. Stan vertelde, dat hij als wielrenner alweer 4 jaar uit de roulatie is. Een come-back ? Wie weet.

Er waren nog meer verrassingen. De in 2019 opgerichte wielerclub Cycle Capital in Amsterdam had vier para-sporters afgevaardigd: Jurriën ten Kleij, Wouter Eijkman en de dames Andrea van den Broek (een echte kilometervreter) en Aniek Seelen-van den Aarssen, die vorig jaar in Oostenrijk Europees kampioene werd. Over Oostenrijk gesproken, deze keer was er voor het eerst in de geschiedenis ook een Oostenrijkse deelnemer op de Meerdijk, namelijk Emanual Zangerle, die met zijn team Tirol-KTM meedeed aan Olympia’s Tour. In Hardenberg (1e etappe) kreeg hij een DNF achter zijn naam en maakte nu van de nood een deugd door kilometers te maken op de Meerdijk. En dan was er nog een bijzondere deelnemer in de persoon van Sven Harter, die bij de oude garde zeker nog wel in het geheugen zal staan. In de jaren ’80 en ’90 was hij  regelmatig te vinden in de criteriums in onze omgeving. In 1980 maakten we voor het eerst kennis met hem, toen nog fietsend bij de nieuwelingen. Op 6 september won hij toen de Ronde van Barger-Oosterveld, was 4e in Coevorden, 6e in Emmer-Compascuum en 7e in Emmen (Bargermeer). Renners als Erwin Nijboer, Gert Jakobs, Gerard Dekker, Ralph Greupink, Jaap Meijer en de latere disc-jockey Eddy de Vries zullen zich hem stellig herinneren. Welnu Sven is het fietsen nog niet verleerd en als teken dat de tijd niet heeft stil gestaan, had hij zijn 19-jarige zoon Luca meegenomen naar de Meerdijk. Als wielrenner uiteraard, bij de beloften.

Aldo Klomp uit Apeldoorn was er ook. Waarom ? Geen enkel idee, maar Aldo stond destijds al aan de start van de allereerste jeugdmeerdaagse in 1989, samen met zijn jongere broer Rolf. Aldo reed in categorie 6 en werd toen 8e in het eindklassement.

U merkt het, er valt voor doorgewinterde wielerliefhebbers altijd wel wat te beleven, ook al is de koers nog zo saai. Daar was deze keer overigens absoluut geen sprake van. Integendeel, het was en bleef spannend tot het einde.  Junior Juul Nagengast, gehuld in het tricot van Watersley, schroefde het tempo meteen omhoog en kwam met voorsprong terug na de eerste ronde. Hij werd gevolgd door een groepje met daarin zijn broer Ruud Junior, Lennart Drees, Tsjisse Weening, Willemijn Prins en Aldo Klomp. Het peloton werd aangevoerd door Mads de Roos en Chris Jansen. Echt serieus was het allemaal nog niet.

Dat werd anders, toen een trio het heft in handen nam: Bart Kortleve, Lars Punter en de Oostenrijker Emanuel Zangerle. Goed samenwerkend bouwden ze een voorsprong op die lange tijd schommelde tussen een halve en een hele minuut. Deze vlucht had dus alle kans van slagen. Maurice Zaal zag het gevaar en probeerde op eigen houtje het gat te dichten, maar hij was kansloos. En in zo’n geval kun je maar beter eieren kiezen voor je geld. Dat deed Maurice dus ook.

Lang, heel lang bleef de situatie ongewijzigd, maar de oplettende toeschouwer merkte wel, dat de geruststellende voorsprong van de drie koplopers aan het afbrokkelen was. Ronde na ronde werd het verschil iets verkleind en toen Lars Punter afhaakte bij de koplopers, rook het peloton zijn kans. Dat wil zeggen: een déél van het peloton, want door het aanhoudend hoge tempo had zich een groepje van 8 renners losgemaakt: Maarten Hamminga, Niels Hoogeveen, Niels Koster, Chris Jansen, Finn Aris, Robert Jan Nibourg, Luca Harter en nieuweling Ruud Junior Nagengast, die handig was meegeslopen en daardoor meteen beslag legde op de eerste plaats bij de afsprintende nieuwelingen. De voormalige koploper Lars Punter zakte terug in dit groepje, waaruit Chris Jansen werd gelost. Bij het ingaan van de laatste drie ronden had het duo Kortleve-Zangerle nog steeds een lichte voorsprong, maar zij moesten in deze spannende slotfase toch nog buigen voor het aanstormende jachtgroepje onder leiding van de niet te temmen junior Maarten Hamminga.

Bij het luiden van de bel was de samensmelting voltooid en kon er worden gesprint om de zege. En die kwam op naam van – een sterk staaltje – Bart Kortleve vóór Maarten Hamminga en Emauel Zangerle. De volgende ereplaatsen waren voor Niels Hoogeveen (4e), Luca Harter (5e), Niels Koster (6e), Robert Jan Nibourg (7e), Lars Punter (8e) en op achterstand Finn Aris (9e). De sprint van het peloton was voor Lars Alkema uit Gieten waarmee duidelijk wordt onderstreept, dat de junioren de boventoon voerden in deze wedstrijd.

Bij de dames liet Willemijn Prins zich deze keer verrassen door “good-old” Petra Sweertman. Overigens niet de eerste de beste, want in haar jongere jaren zat zij destijds in de nationale selectie van toenmalig bondscoach Evert Nanninga.

Met deze koers kwam er dus een einde aan de serie voorjaarstrainingsritten op de Meerdijk. Ze waren zeer geslaagd dit jaar. Nu òp naar de dinsdagavondpopulaires. Hopelijk is Ina Mink er dan ook weer bij achter de inschrijftafel. Zij moest deze keer namelijk verstek laten gaan vanwege corona-perikelen. Beterschap, Ina !

 

De klasseringen (alleen met transponder):

Elite/beloften

1 Niels Hoogeveen, Hoogeveen

2 Lars Punter, Eelde

3 Finn Aris, Duitsland

4 Eskil Huiting, Rolde

5 Maurice Zaal, Utrecht

6 Marco Oberteicher, Duitsland

7 Jitse Breeuwsma, Meerstad

Sportklasse/Amateurs

1 Niels Koster, Hoogeveen

2 Robert Jan Nibourg, Hardenberg

3 Yvar Kortleve, Havelte

4 Elmar Bischop, Emmen (prima resultaat !)

5 Wilfred Drenthen, Veenoord

6 Gert de Veen, Zuidbroek

7 Bryan Brink, Gasselte

8 René Mink, Raalte

9 Jan Vos, Sleen

10 Chris Jansen, Hardenberg

11 Arjen Mulder, Stadskanaal

12 Daan Koning, Ruinen

13 Niek Dam, Lutten

14 Bastiaan van der Kraan, Hoogeveen

15 Cor van Leeuwen, Borger

16 Rene Boerhof, Stadskanaal

17 Romano Boshove, Hardenberg

18 Rob Völlink, Zuidwolde

19 Aldo Klomp, Apeldoorn

20 Hidde Buur, Akersloot

Junioren

1 Bart Kortleve, Havelte

2 Maarten Hamminga, Annen

3 Lars Alkema, Gieten

4 Rick Doornbos, Hijken

5 Juul Nagengast, Beilen

6 Lars Kranenborg, Wedde

7 Tom Buls, Veendam

Nieuwelingen

1 Ruud Junior Nagengast, Beilen

2 Mads de Roos, Hooghalen

3 Sil Jakobs, Emmen

4 Antoine Quint, Westerbork

5 Danny Turkstra, Beilen

6 Maurits Blaauwgeers, Dalen

7 Lennart Drees, Dresteinfurt

8 Tsjisse Weening, Harkema

9 Lars Smit, Steenwijk

10 Merijn de Haan, Spijk

11 Marthijn Berends, Westerbork

12 Thijs Booy, Emmer-Compascuum

Vrouwen en junior vrouwen

1 Petra Sweertman, Gasselternijveen

2 Willemijn Prins, Zwolle

3 Lisa Bouwers, Grolloo

4 Laurel ter Braak, Eeserveen

5 Annick Holzhauer, Utrecht

6 Marlies Vos, Aalden

7 Aniek Seelen-van den Aarssen

8 Nina Oolders, Scheemda

9 Andrea van den Broek

Meisjes

1 Cassandra Snakenborg, Appingedam