Geslaagde Jeugdronde van Emmen

Het zag er een tijdje erg somber uit voor het wegwielrennen bij de jeugd van WSV Emmen. Terwijl de
mountainbike-tak draaide als een tierelier, stroomde de wegsport-afdeling helemaal leeg.
Het heeft een tijdje geduurd, maar aan die situatie is gelukkig een einde gekomen. Dit seizoen zijn er nogal wat
renners, die de weg zijn gaan combineren met het mountainbiken. En zo kon het gebeuren dat de jeugdronde op
de Meerdijk maar liefst 11 renners van de organiserende club aan de start bracht en dat is meer dan we hadden
durven dromen.

Dat het heel goed mogelijk is om op twee fronten actief te zijn, werd meteen weer bevestigd door onze meisjes
in categorie 1. Zij moesten 3 ronden afwerken en zoals gebruikelijk in die categorie is dat ruim voldoende om de
krachtsverhoudingen bloot te leggen. Een kopgroepje van 4 rensters ging sprinten om de dagzege en die kwam
terecht bij Janine Barkhuis. Eigenlijk hadden we daar stiekem ook wel een beetje op gerekend, maar je moet het
tòch maar even doen !
Een mooi begin dus, nog mooier gemaakt door Valerie Horsman die 3 e werd. Valerie kan trouwens méér dan
alleen maar fietsen hoor, want zij demonstreerde voor ons een vlekkeloze split. En toen gingen de meisjes
samen met Irsa van der Meulen alvast uitgebreid oefenen voor de podiumscène die later op de dag natuurlijk
minstens even vlekkeloos moest verlopen.

Categorie 2 kende evenmin een surprise. Emmie (Veneman) won in Hoogeveen, Emmie won in Zwolle, Emmie
won in Staphorst en Emmie won dus ook in Emmen. In haar nationale kampioenstrui is ze vrijwel onklopbaar.
Tigo van der Linde draagt de kampioenstrui in categorie 3 en hij zet tot dusver precies dezelfde indrukwekkende
serie neer als Emmie in categorie 2. Maar Tigo had zijn handen méér dan vol aan Tim Jansen, die hem tot een
uiterste krachtsinspanning dwong. In dit sprintgeweld kwam onze Pepijn Kuipers, die zich als derde renner in de
kopgroep bevond, nog iets te kort maar hij stond er wel mooi mee op het podium ! Pim de Vries reed in het
achtervolgende trio en werd keurig 5 e .In categorie 4 ging de overwinning naar Tim Veneman, die ondertussen ook al drie streepjes achter zijn naam
kan zetten. De kopgroep bestond uit vijf renners, waarvan Rafaël Horsman als laatste de streep passeerde. Hij
werd dus 5 e , wat wel degelijk als een goed resultaat moet worden beschouwd.

Na de huldiging van categorie 1 t/m 4 (met Joëlla Levinga als charmante ronde-miss), en een lange
middagpauze ging het feest verder met een glorieus optreden van Joren Pijpker. Joren had zich in het hoofd
gezet om op zijn thuisbaan eens goed aan de mensen te laten zien wat hij waard is. Nou, een heleboel dus,
want in de beslissende eindsprint was Joren al ver voor de meet zeker van de zege. En dat tegen rappe
tegenstanders zoals Bjorn Schiphof en Floor Marsman ! Wie had dat kunnen denken ! Maud de Vries deed het
ook prima. Zij finishte als 9 e en bereikte het podium als derde meisje.

Net als in categorie 5 draaide het ook in categorie 6 uit op een massa-sprint en dan weet je, dat je van goeden
huize moet komen om Hugo Cappon te verslaan. Maar de dag er vóór in Staphorst, gebeurde dat. Daar werd
Hugo verrassend geklopt door Siem Veneman. In Emmen stelde Hugo weer orde op zaken, maar het is duidelijk
dat Siem bezig is om uit te groeien tot een geduchte concurrent, want het onderlinge verschil was maar heel erg
klein.

De dag werd afgesloten met categorie 7. De oudste jeugd deed min of meer hetzelfde als wat we in voorgaande
categorieën hadden gezien: af en toe hard rijden, maar meestal “piano aan”. Misschien dat het allemaal een
beetje te veel van het goede is geweest, want op zaterdag hadden de renners ook al een wedstrijd in de benen.
De mountainbikers reden toen een LJC in Apeldoorn en de wegrenners waren in Staphorst.
Hoe dan ook, veel strijd werd er niet geleverd en dus konden we ons opmaken voor de zoveelste sprint. Die
werd knap gewonnen door Kem Vos van de Zwaluwen. Hij “fietst” nog maar twee jaar en beleefde nu al een top-
weekend met twee zeges binnen twee dagen ! “Dat kon minder”, zeggen ze dan in Westerhaar.

Met dank aan de jury, de E.H.B.O. en de clubvrijwilligers kunnen we terugkijken op een mooie jeugdsportdag,
die eigenlijk wel wat méér dan 92 deelnemers had verdiend.

De belangrijkste uitslagen:

Categorie 1: 1 Janine Barkhuis (Wsv Emmen), 2 Irsa v.d. Meulen (Hanzerenners), 3 Valerie Horsman (Wsv
Emmen)
Categorie 2: 1 Emmie Veneman (Zwaluwen), 2 Vinny Jansen (Noord-Westhoek), 3 Milou Loohuis (Zwaluwen)
Categorie 3: 1 Tigo v. d. Linde (Peddelaars), 2 Tim Jansen (Noord-Westhoek), 3 Pepijn Kuipers (Wsv Emmen),
5 Pim de Vries (Wsv Emmen)
Categorie 4: 1 Tim Veneman (Zwaluwen), 2 Roan v.d. Meulen (Hanzerenners), 3 Yme Veenstra (Otto Ebbens),
5 Rafaël Horsman (Wsv Emmen)
Categorie 5: 1 Joren Pijpker (Wsv Emmen), 2 Bjorn Schiphof (Otto Ebbens), 3 Floor Marsman (Zwaluwen), 9
Maud de Vries (Wsv Emmen)
Categorie 6: 1 Hugo Cappon (Peddelaars), 2 Siem Veneman (Zwaluwen), 3 Lucas Blom (JvR/de Batauwers)
Categorie 7: 1 Kem Vos (Zwaluwen), 2 Ties Burks (Zwaluwen), 3 Vic van Loon (Zwaluwen), 6 Milan v. d. Zee
(Wsv Emmen), 8 Nick Snippe (Wsv Emmen), 16 Micha Prins (Wsv Emmen), 19 Thijs Gritter (Wsv Emmen)