Gouden Pijl met onze jeugd als voorrijders

Zondag (30 juli) waren we getuige van de Gouden Pijl. Wie niet trouwens, want het was weer gezellig druk in Emmen. Bij de startplaats werden we al van verre welkom gezwaaid door Gert-Jan Bos, die sinds enige tijd is toegetreden tot het bestuur van de organiserende stichting. Dat was goed te zien, want Gert-Jan zat “strak in het pak”, net als de andere bestuursleden. Gert-Jan is de nieuwe penningmeester, een functie die hem op het lijf geschreven is.

Nadat we door Jorg Eising waren voorzien van een perskaart, konden we aan de slag. En dan gaat het eigenlijk net als altijd. Je begint te lopen en je komt vanzelf allerlei mensen tegen. Niet alleen renners, maar vooral ook mensen die je lange tijd niet hebt gezien of gesproken. Soms is het zelfs zo, dat je even moet nadenken voordat je iemand kunt voorzien van “de juiste naam en rugnummer”.

Zo gaat het nu en zo ging het ook al op 31 augustus 1976, toen we er ook bij waren. Het was de dag van de eerste Gouden Pijl met Gerben Karstens als winnaar, Albert Hulzebosch als 2e en de huidige Belgische tv-commentator José De Cauwer als 3e. Vooraf reden de nieuwelingen (adspiranten) met Alex Hoogeveen uit Hengelo als winnaar. Die eerste Pijl was een ongekende ervaring voor iemand die gewend was in de buurt van de finish te kunnen staan om de uitslag mee te kunnen schrijven. Dat was er toen absoluut niet bij, want het stond er zwart van de mensen. Strikt genomen zag je daardoor van de hele wedstrijd maar bitter weinig. Later leer je dan, dat het daar eigenlijk ook helemaal niet om gaat. Tja.

Hoe je ’t ook wendt of keert, de Gouden Pijl is en blijft “het kindje” van Peter van Putten, de man die naar Emmen kwam als sportjournalist bij de Emmer Courant en die vond, dat er in Emmen wel wat meer leven in de brouwerij mocht komen. Wat de meeste mensen niet weten, is dat Peter in de voorgaande jaren al veel ervaring had opgedaan in de wielerwereld. In 1972 en 1973 was hij ploegleider van een bescheiden profploegje, met renners als Harm Ottenbros, Evert Dolman en Jos van der Vleuten. Geen kleine jongens, integendeel, maar wel op hun retour. Bij sponsor Kela tapijt kregen ze een volwaardig contract compleet met sociale verzekeringen. Dat was tamelijk uniek in die tijd, waarin de renners werden afgescheept met 75 gulden startgeld in een criterium. Peter wilde de op Nederland gerichte ploeg verder uitbouwen, maar dat werd de sponsor uiteindelijk wat te gortig, want daar moest een half miljoen gulden voor op tafel worden gelegd en dat was veel geld in die tijd. Tja.

Peter is toen doorgegaan in de journalistiek en heeft in Emmen met zijn enthousiasme (en uiteraard met hulp van anderen) een breed wielerevenement op poten weten te zetten, dat vanaf het begin veel mensen “op de been” heeft gebracht.

Nu, vele jaren later, kun je constateren, dat het concept-van-toen nog steeds niet is uitgewerkt. De Pijl heeft weliswaar een moeilijke periode gekend, maar het lijkt erop, dat het bestuur van de nieuwe stichting de zaakjes weer helemaal op orde heeft. Hulde !

Het programma begon met een wedstrijd voor elite/beloften. De Noordelijke criteriums worden in die categorie dit seizoen beheerst door de NWV Groningen. In Emmen was dat niet anders. Nadat Adne Koster de beslissende slag had ingeluid, kwamen er drie renners aan de leiding: Adne Koster (NWV), Jitse Breeuwsma (NWV) en Marijn Frankes (Houttec). Dit trio liep steeds iets verder uit en toen was het bij voorbaat al wel duidelijk, hoe dit spel verder zou worden uitgespeeld. In de finale moest Frankes eerst een aanval van Koster counteren en daarna (volgens het boekje) van Breeuwsma. Nu moest Frankes passen, waarna hij in de sprint om de 2e plaats ook nog werd geklopt door Adne Koster. Niettemin een puike prestatie van de betrekkelijke nieuwkomer uit Opende, zijn eerste podiumplaats. Breeuwsma loopt al wat langer mee, maar ook hij verraste zichzelf. De eerste 20 minuten liep het bij hem voor geen meter en hij heeft toen zelfs overwogen om maar af te stappen. Niet gedaan gelukkig. Dat deden wel vele anderen waaronder Stijn Oost en Quinten Vos, die beide al vroeg in de problemen kwamen.

Bij de dames hadden we toch graag wat meer rensters “uit de streek” aan de start gezien. Wie er ontbraken? Manon de Boer, Iris Schultinga, Lisa Bouwers en Rose Kloese. Zij reden een driedaagse in Polen. Van anderen, zoals Sanne Bouwmeester, Marlies Vos, Lieke Nooijen en Paulien Koster weten we niet, waarom ze afwezig waren. Vakantie misschien ?

Gert-Jan Bos kreeg de eer om het startschot te mogen lossen. Hij had het pistool amper weer naar beneden gehaald, of het begon te regenen. Niet een klein beetje, maar “echt”. Dat was jammer, want hierdoor viel het toch al niet te grote peloton snel uit elkaar. Sommigen, waaronder Yvet Schoonewille, kwamen geen moment in de wedstrijd en moesten het allemaal van een afstandje bekijken.

Na een dappere, maar mislukte solo van Kirstie van Haaften (De Meern), was het Anneke Dijkstra die er wèl in slaagde om voorsprong te nemen en te behouden. Klasse. De sprint van het “peloton” was voor Femke Beuling, direct gevolgd door Arianna Pruisscher en Irene Schouten, die er een spannende finish van maakten.

Hierna was het de beurt aan de reclame-karavaan en kwamen de jeugdrenners aan hun trekken. Niet iedereen was present, maar degenen die er wel waren, leken behoorlijk onder de indruk van al het spektakel rondom zo’n profkoers. Speaker Jannes Mulder nam nog wat “interviewtjes” af en toen mochten de rennertjes de Lamborghini begeleiden, waarin Giulio Ciccone en Wout Poels een ere-rondje door Emmen reden.

Nadat de (semi)-profs waren voorgesteld aan het publiek, kon het kanon in stelling worden gebracht en begon het peloton aan een opwarmrondje, opnieuw voorafgegaan door de jeugd van de Meteoor, de Peddelaars en WSV Emmen, met Joren Pijpker steevast in het voorste gelid.

De profwedstrijd verliep geheel volgens het beproefde recept met Ciccone als niet geheel onverwachte winnaar. Fabio Jakobsen (de winnaar van vorig jaar) en onze thuisrijder Elmar Reinders completeerden het podium.

De uitslagen:

Elite/Beloften

1 Jitse Breeuwsma, Meerstad

2 Adne Koster, Roden

3 Marijn Frankes, Opende

4 Sjors Dekker, Tynaarlo

5 Gerrie van Lingen, Twijzelerheide

Vrouwen

1 Anneke Dijkstra, Heerenveen

2 Femke Beuling, Heerenveen

3 Arianna Pruisscher, Nieuw-Dordrecht

4 Irene Schouten, Hoogkarspel

5 Eva Buurman, Hoorn

Profs

1 Giulio Ciccone, Italië

2 Fabio Jakobsen, Heukelum

3 Elmar Reinders, Assen

4 Danny van Poppel, Poppel

5 Cees Bol, Alkmaar