Mooie aftrap 1e voorjaarstrainingswedstrijd

Met het zo succesvol verlopen NK veldrijden voor de jeugd nog vers in het geheugen, gingen we zaterdag al wéér richting de Meerdijk in Emmen. Op de fiets, want het was prachtig weer met een temperatuur van 13 graden, met een beschaafd zonnetje erbij en een kalm waaiend windje. Een beter begin kun je je niet wensen !

De eerste die we tegen het lijf liepen, was Karsten Veen. Hij vertelde, dat zus Meike zojuist 3e was geworden op het junioren-WK in Japan. Op de schaatsen wel te verstaan, want aan wielrennen heeft Meike nooit gedaan. Dat is best wel jammer, want zij zou ongetwijfeld tot de top behoren. Ondertussen zijn haar prestaties op het ijs natuurlijk ook iets waar de hele familie buitengewoon trots op mag zijn.

Er was nog meer goed nieuws, want toen we in de kantine arriveerden, vertelde Astrid Dijkstra, dat er een tweede kleinkind op komst is voor haar en Harry. Heel mooi (ik spreek uit ervaring).

Een blijde verrassing was de aanwezigheid van Jan Kalter, die zijn plaats achter de computer weer had ingenomen. Jan en zijn vrouw Nomi maken een erg moeilijke, chaotische en onzekere periode door, die gepaard gaat met de ziekte, waar Nomi tegenaan is gelopen. We duimen allemaal voor een goede afloop.

De eerste trainingsrit bracht 67 renners naar de Meerdijk. De inschrijving verliep aanvankelijk wat stroef, maar kwam in de laatste dagen toch nog mooi op gang. Dat was vooral ook te danken aan de komst van Philip Kootstra met de dames van de Almelose Zwaluwen, zodat ook de B-groep een goede bezetting kende.

Namens WSV Emmen verschenen aan de start: Mart Vos, Goos Beukema, Mark Hessels, Adrie Schievink, Arjen van Putten, junior Ivar Hengeveld, Wilfred Tiemes en Jessica Lantinga, die we voor het eerst in het shirt van Emmen zagen. Verder nog – in een zwart-wit shirt – veteraan Dick Hoeve, die een buitengewoon succesvolle carrière als wielrenner achter de rug heeft. Hij kwam “vanwege de liefde” van Elburg naar Emmen. En op 61-jarige leeftijd blaast hij nog steeds zonder problemen zijn partijtje mee in het peloton. Je ziet hem niet, je hoort hem niet, maar hij is er wèl.

Wie er ook was ? Jacky Lotterman, onze beste renner van het vorige seizoen. Hij stond er wat vreemd bij in een rood shirt, want hij bleek te zijn “gepromoveerd” naar de Peddelaars. Even wennen.

Petra Sweertman uit Gasselternijveen stond langs de kant toe te kijken in haar Europese kampioenstrui, die ze op 1 oktober bij de Masters veroverde in Oud-Heverlee, waar toen het EK Gravel plaats vond. En het moet gezegd: deze trui staat haar prima ! En een bijpassende helm komt er vast nog wel.

Dan de wedstrijd. Mede door de dadendrang van onze oosterburen werd het een leuke koers. Na de eerste schermutselingen kwam een deel van het peloton meteen in de problemen. Lang niet iedereen was “er klaar voor”, maar eigenlijk kun je ook niet verwachten, zo vroeg in het seizoen.

Het waren Jacky Lotterman (natuurlijk hij) en de Duitser Kai Spinneker, die met z’n tweeën voorop kwamen. Dat leidde tot een reactie van Niklas Behrens, rijdend voor het beloftenteam van Lidl-Trek. Een renner waar het een en ander van wordt verwacht. Welnu, hij liet zien dat hij wat in z’n mars heeft en was gedurende de hele wedstrijd erg actief. Maar toch was het niet hij, die de sprong naar voren kon maken. Dat lukte wel een ander, de totaal onbekende Jille Brinksma uit Nieuwleusen, die zijn allereerste wedstrijd reed. Een nieuwkomer dus, die meteen indruk maakte. Een aanwinst voor de wielersport !

Nadat de kopgroep weer was ingelopen, probeerde Elmar Bischop het initiatief over te nemen. Hij kreeg gezelschap van Stefan Grevecke, maar tot een serieuze aanval kwam het niet. Geen nood, want de volgende kandidaat stond al weer klaar: Kai Spinneker. Onze Duitse wielervriend uit Melle stond -na later bleek- aan de basis van de beslissende ontsnapping.

Al snel voegde Niklas Behrens zich bij hem en toen ging het in een rap tempo omhoog met de voorsprong. Een halve minuut werd het en toen leek het er op, dat de koek gebakken was. Maar zoiets kun je dus nooit met volstrekte zekerheid zeggen. Dat bleek andermaal, want in de finale bundelden de sterkste renners in het peloton voor één keer hun krachten. Dat resulteerde in een tegenoffensief van een groepje van vier met Jacky Lotterman, Quinten Vos (die zich tot dan toe opvallend rustig had gehouden), Robert Jan Nibourg en Jannis David Dietrich Brandt. Dit groepje ontstond direct nadat de B-groep was gefinished. Ook Bas Witten en Jille Brinksma probeerden nog aan te sluiten, maar zij kwamen te laat.

Het kwartet achtervolgers slaagde er net op tijd in om zich vooraan te melden bij de twee leiders. Bij het ingaan van de laatste ronde probeerden Jacky Lotterman en Robert Jan Nibourg nog om hun rivalen te verrassen, maar dat feest ging niet door, zodat een eindsprint de beslissing bracht. Quinten Vos, die zijn krachten had gespaard, was het rapst. Spannend was de strijd om de tweede plaats met drie renners naast elkaar. Niklas Behrens haalde het vóór Robert Jan Nibourg en Jannis Brandt. Als 5e finishte Kai Spinneker en Jacky Lotterman werd op korte afstand 6e.

Op 40 seconden kwam het peloton binnen onder aanvoering van de verrassende Jille Brinksma. Die werd daarmee dus 7e, maar in de officiële uitslag schoof hij zelfs door naar plek 5, omdat winnaar Quinten Vos en Kai Spinneker zonder transponder reden. Zodoende kon ook Arjen van Putten binnen de toptien sprinten. Iets verderop werd Wilfred Tiemes, die voortdurend vóór in het peloton te vinden was, 14e.

In de B-groep ging de zege via een sprint naar Maaike de Vries. Zij klopte de Duitse nieuweling Nick Kottmeyer en Kirsten Nieboer uit Assen. Melanie Prins en Marlies Vos eindigden in dezelfde ronde als 4e en 5e.

Na afloop van de wedstrijd, tijdens het uitrijden, kregen we plotseling ook twee “wilde renners” voor de lens. Zij hadden niet mee gedaan, maar waren bezig om hun wekelijkse kilometers te maken. Haast onherkenbaar waren ze onder hun imposante helm, maar het bleek te gaan om Ben Timmermans en Arend Dubbelboer. Zij fietsen elke week met een groepje oudgedienden nog trouw hun rondjes door het mooie Drentse (en waarschijnlijk ook wel het Groningse) landschap. Goed bezig mannen en je staat weer op de foto !!

De top 10’s

A-groep

1 Niklas Behrens (Duitsland)

2 Robert Jan Nibourg (Hardenberg)

3 Jannis David Dietrich Brandt (Duitsland)

4 Jacky Lotterman (Emmen)

5 Jille Brinksma (Nieuwleusen)

6 Sander Kroeze (Mussel)

7 Cor van Leeuwen (Borger)

8 Niels Koster (Hoogeveen)

9 Arjen van Putten (Hoogeveen)

10 Elmar Bischop (Emmen)

B-groep

1 Maaike de Vries (Almelo)

2 Nick Kottmeyer (Harsewinkel, Dld)

3 Kirsten Nieboer (Assen)

4 Melanie Prins (Wierden)

5 Marlies Vos (Groningen)

6 Sanne Prins (Wierden)

7 Roosmarijn Geluk (Heteren)

8 Mayke Blok (Olst)

9 Stella Rieke (Rheine, Dld)

10 Hannah Kiers (Westerhaar)