Natte districtswedstrijden op de Meerdijk

Een wedstrijd op het clubparcours van WSV Emmen zonder renners van de eigen club ? Volstrekt ondenkbaar. Zou je (mogen) verwachten, maar toen we zaterdag de neuzen telden, zagen we alleen die van Jan Kalter en die van Harry en Astrid Dijkstra. Zij waren alle drie “in functie” bij de districtswedstrijd, die van het Hoogeland was verplaatst naar de Meerdijk. Renners waren er genoeg, daar niet van. Ze kwamen van heinde en ver. Maar WSV’ers waren er niet bij en dat geeft te denken.

De districtscompetitie is dit seizoen in het leven geroepen als aanvulling op het alsmaar krimpende aanbod van landelijke wedstrijden voor de (m/v) nieuwelingen en junioren. De competitie begon in het voorjaar in Eibergen met de Achterhoek Cup. Daarna volgden de wedstrijden in Sittard, de 2-daagse Col du Vam, en de bergomlopen in Berg en Terblijt/Valkenburg en Simpelveld. De finale stond geprogrammeerd in het Hoogeland (Leermens), maar organisator Thijs Rondhuis kreeg de vergunningen niet rond. Dus belde hij links en rechts voor plaatsvervangende accommodaties. En die vond hij in Emmen (zaterdag) en Veendam (zondag). Zo kon de tweedaagse dus toch doorgaan. In Emmen werd het eerste onderdeel afgewerkt, een criterium.

Junior-Vrouwen en Nieuwelingen-Meisjes

De meiden reden een combi-wedstrijd, dus zowel met nieuwelingen als junioren. Namens het district Noord verschenen aan de start: Isa Helmers (Wildervank), Naomy en Joyce Mulder (Meppel), Hannah Jansen (Oldehove), Mirthe Boneschansker (Veendam), Cassandra Snakenborg (Appingedam) en niet te vergeten Roos Müller (Groningen), die zo’n schitterende tijdrit afleverde tijdens het NK in Emmen.

Het werd een helse wedstrijd. Het was gewoon bar en boos. Wie de foto’s bekijkt, weet genoeg. De meeste indruk maakte Tessa Kleijn, 1e jaars junior uit het West-Friese Wognum. Ongetwijfeld een dochter van Daniël Kleijn, die in vroeger jaren een meer dan verdienstelijke elite-renner was en die we nu, als 48-jarige nog zo af en toe tegenkomen in de uitslagen bij de Sportklasse. Tessa, een prachtige styliste, gooide er een rondenlange solo uit, die ze heel lang wist vol te houden. Uiteindelijk moest ze zich gewonnen geven en kregen we na alle ontberingen een massasprint voorgeschoteld. Het was Meis Poland uit Warmenhuizen, die de snelste benen had. Voor haar waren de omstandigheden wellicht ook wat minder vreemd, want een week eerder had zij eigenlijk hetzelfde al meegemaakt in Ierland, waar zij (net als de dames van de NWV) meedeed aan de  vijfdaagse “Ras na mBan”. Meis werd daar 44e in het eindklassement. Als junior tussen de dames wel te verstaan.

Op de Meerdijk was zij net iets rapper dan Carmen van der Veen, die we nog kennen van de vele jeugdwedstrijden die zij hier reed. Toen was zus Lisa er ook nog bij, maar die is ondertussen overgestapt naar de paarden. Als derde kwam Maartje Redder uit Heerhugowaard over de streep. Julia Lindhout werd 4e en Esmée Blok (als beste nieuweling) 5e.

De meiden van het district Noord finishten in het peloton met Hannah Jansen als best geklasseerde, nog net binnen de toptien. Cassandra Snakenborg reed op een ronde en voor Isa Helmers eindigde de wedstrijd voortijdig in de ambulance na een valpartij waarbij 5 meisjes waren betrokken. Isa had verschijnselen van geheugenverlies en werd daarom voor de zekerheid nog even naar het ziekenhuis gebracht.

Al met al was dit een heftige wedstrijd. Alle meiden verdienen daarom ons respect en welverdiende complimenten voor de geleverde prestaties. Hulde !

Uitslag Jun.Vrouwen en Nieuwelingen-Meisjes:

1 Meis Poland 54 km in 1:24:48; 2 Carmen v.d. Veen; 3 Maartje Redder; 4 Julia Lindhout; 5 Esmee Blok; 6 Judith Alleleijn; 7 Maaike Pronk; 8 Jenna van Tongeren; 9 Loes Nomden; 10 Hannah Jansen ; 11 Nanet Huising; 12 Roos Müller; 13 Lisa Band; 14 Mayke Blok; 15 Mirthe Boneschansker 

Nieuwelingen

Toen de nieuwelingen om kwart over 2 in het strijdperk traden, waren de weersomstandigheden inmiddels al flink verbeterd. In deze categorie verschenen de volgende 8 renners in het Noordelijke districtstenue: Erwin Leijenaar, Finn Hiemstra, Merijn de Haan, Tsjisse Weening, Twan Vlagsma, Wilt van der Bijl, Thomas Huitema, Karsten Doorn en Simon Talsma.

Door het hoge aanvangstempo werd het peloton meteen op een lint getrokken. De eerste aanval werd geplaatst door de Limburger Sven Joosten uit Meijel. Eén van Nederlands beste nieuwelingen, maar niet met het meest ideale postuur. Hij kreeg geen steun en in je eentje ben je kansloos. Kansrijker was hij, toen hij aansloot in een groepje van zes. Jorik Erberveld uit Deventer was de grondlegger van deze ontsnapping. Hij kreeg niet alleen gezelschap van Sven Joosten, maar ook van Sem van Wijngaarden, Luuk van Stuijvenberg, Vigo Veenis, Storm Timmerman en Thomas Huitema namens het district Noord. Nadat Timmerman was afgehaakt, bleef het vijftal rondenlang aan de leiding.

Maar het peloton gaf zich niet gewonnen en kwam tòch terug. De hergroepering leidde tot talrijke nieuwe initiatieven, waarbij o.a. Thijmen de Jong, Berend Veerman en (weer) Thomas Huitema waren betrokken. Totdat het district Noord-Holland de wedstrijd naar zich toe trok en er op een gegeven moment 3 koplopers uit dit district voorop kwamen: Tristan Tijsen, Liam Witte en Luuk van Stuijvenberg. Witte kon het tempo niet volgen en viel terug. De beide overgebleven Noord-Hollanders gingen vol gas door en bleven weg, mede door het controlerende werk van Nederlands kampioen Joeri Schaper. Tot een echte eindsprint tussen de beide koplopers kwam het niet. Kennelijk was in dit scenario voorzien, want het was Tristan Tijsen die zonder tegenstand van Luuk van Stuijvenberg als eerste de finishlijn passeerde. Een halve minuut later ging de sprint van het peloton naar Denley van Wijnbergen, die daarmee het podium completeerde. Met Joeri Schaper, Arne Reenders en Collin Westbroek kort in de uitslag verstevigde Noord-Holland de koppositie in het ploegenklassement. Geen wonder, dat er een uitgelaten stemming heerste in het kamp van dit district. Het plezier spatte er vanaf ! Laat dat nou net de bedoeling zijn !

En Joeri Schaper gooide er als toetje – voor het oog van de camera – zelfs nog even een staaltje fietsacrobatiek tegenaan. Even spelen met de fiets.

Uitslag Nieuwelingen:

1 Tristan Tijsen 63 km in 1:31:01; 2 Luuk van Stuijvenberg; 3 op 31 seconden Denley van Wijnbergen; 4 Joeri Schaper; 5 Arne Reenders; 6 Collin Westbroek; 7 Wessel van Keulen; 8 Erwin Leijenaar; 9 Sven Joosten Meijel; 10 Jelle Weierink; 11 David Koster; 12 Thomas Huitema; 13 Jorik Erberveld; 14 Bram Jansen; 15 Tijn Veldkamp (weer goed gereden Tijn !)

Junioren

Als laatsten kwamen de junioren in actie met daarbij o.a. Lars Alkema en Thijmen Paardekooper, die als vaste deelnemers aan de Populaires dus min of meer een thuiswedstrijd reden. Noord-Nederland werd verder nog vertegenwoordigd door Bas Visser, Patrick Diepstra, Rodin Smedes en Stijn Geersing.

Ralph-Karsten van der Vliet uit Soest was er ook. Als leider van het competitie-klassement verscheen hij aan de start in een speciale leiderstrui. Hij heeft een achtergrond als hardloper. Vorig jaar zagen we hem mondjesmaat voor het eerst in de wieler-uitslagen, maar dit jaar is er echt sprake van een doorbraak met als grootste succes zijn triomf in de Ronde van Groot Ammers.

De wedstrijd was nog maar net begonnen of Thijmen Paardekooper – jawel hoe kan het ook anders – trok ten aanval met Nijverdaller Mick Nijveld. Na enkele ronden kreeg het duo versterking vanuit de achtergrond: Jari van Harten, Max Bergsma en Thorben Segers sloten aan. In het peloton werd het nu onrustig en er kwam een jacht op gang onder leiding van de Noord-Hollanders. Dit betekende het einde van de kopgroep, waarna het initiatief werd overgenomen door Ralph-Karsten van der Vliet, die er samen met Bas Visser tussenuit probeerde te piepen. Nu was het Pim Fransen, die kwam aansluiten, terwijl Bas Visser terugviel. Een mooi duo voorop dus, met Achterhoeker Jelle Zieuwent in de achtervolging. Na een vlucht van ruim een kwartier staakten de beide koplopers hun poging. Pim Fransen zag er geen heil meer in. Van der Vliet ging nog even door met Jelle Zieuwent en Max Bergsma, maar ook hij zag spoedig het nutteloze er van in.

Toen kregen we al gauw weer een nieuw kopgroepje met Thijmen Paardekooper, Patrick Diepstra, Sebastiaan Hengst en Mees Jacobs. Dat werd meteen ook de langste ontsnapping van de dag. Voor het district Noord was dit natuurlijk een ideale situatie. Maar bij Noord-Holland werden de koppen bij elkaar gestoken voor overleg. En hoewel Mees Jacobs mee was in de vlucht, besloot men op volle kracht te gaan jagen. Dat zette zoden aan de dijk. Jacobs werkte niet meer mee in de kopgroep en ondanks het goede werk van Lars Alkema en Bas Visser, die de jacht probeerden te verstoren (later kwam Stijn Geersing er ook nog bij), lukte het niet om de voorsprong vast te houden tegenover de ontketende Noord-Hollanders. Maar het duurde toch nog best een poos, voordat de jacht met succes kon worden bekroond.

Terwijl ook de junioren nog met een restje regen te maken kregen, waagden Justin de Hart en Ralph-Karsten van der Vliet nog een allerlaatste kans om een massa-sprint te ontlopen. Nu waren het op hun beurt de Noordelijke renners, die dwars lagen. Het tweetal voorop bleef echter goed samenwerken en het kostte veel kracht en energie om ze weer terug in het hok te krijgen. Na alle inspanningen had niemand nu nog meer de puf om iets te ondernemen. Alleen Pim Fransen uit Andijk stak zijn neus nog heel even aan het venster, maar toen was Thijmen Paardekooper in het peloton al bezig om zijn schoenriempjes wat strakker aan te sjorren en begonnen de supporters aan de kant wat onrustig heen en weer te ijsberen. En zo eindigde deze sprankelende juniorenwedstrijd in een massa-sprint met – enigszins verrassend, gezien zijn eerdere inspanningen – Justin de Hart uit Heemstede als winnaar. Thijmen Paardekooper werd eervol 2e en Rens Grömmel (Uithoorn) bezette de laatste podiumplaats. Daarna kwamen de renners bijna allemaal één voor één over de meet.

Uitslag Junioren

1 Justin de Hart 72 km in 1:42:20; 2 Thijmen Paardekooper; 3 Rens Grömmel; 4 Jelle Schieven; 5 Siebe Rensen; 6 Brain van Marion; 7 Ralph-Karsten van der Vliet; 8 Kristian Driessen; 9 Patrick Diepstra; 10 Bas Visser; 11 Jesper Beiboer; 12 Gijs Broere; 13 Stijn Geersing; 14 Max Bergsma; 15 Jelle Roks

Na de wedstrijden werden we door Harry en Astrid Dijkstra, die als vrijwilligers de kantine “runden” onthaald op een stevige hap en een bijbehorend drankje, zodat we met een welgevulde maag huiswaarts keerden na een deels verregende wielerdag, die we desondanks niet graag hadden willen missen.