Opnieuw zege voor Quinten Vos tijdens de Avondploeg populaires, dit keer met mooie solo

Op de Meerdijk hebben we dinsdagavond weer kunnen genieten van een fraai stukje wielersport met deze keer een hoofdrol voor Quinten Vos. De vorige week was Quinten ook al prominent aanwezig, maar toen werd hij min of meer “gebracht” in het wiel van Tijmen Eising. Deze keer deed Quinten het helemaal op eigen kracht. Sterker nog, hij pakte de zege met een precies goed getimede solo. Een solo die hij inzette bij het ingaan van de laatste ronde en die hij volhield tot aan de finish. Zelden vertoond op de Meerdijk !

Er waren wat minder deelnemers dan de vorige week. Misschien dat de streetrace in De Wijk of het criterium in Winsum een rol hebben gespeeld in de beslissing om wel of niet naar Emmen te komen. Zo hier en daar hoor je zelfs al renners (zoals Maurits Blaauwgeers), die het wegseizoen hebben afgesloten en bezig zijn om zich voor te bereiden op het veldrijden.

Nadat Stijn Oost in vliegende vaart als laatste deelnemer was gearriveerd, vertrokken veertig renners om 7 uur met daarbij ook Herm Eising, die zijn 2e plaats in het klassement kwam verdedigen. Verder aanwezig o.a. Timo van der Weijden (Klazienaveen), Marten Veen (Groningen), Niels Hoogeveen en uit Duitsland vader en zoon Harter, die we nog kennen van vroeger (alleen vader Sven wel te verstaan, want Luca was toen nog niet geboren).

Al vanaf de eerste ronde werd er strijd geleverd. Met Thijmen Paardekooper zat er meteen weer leven in de koers. Stijn Oost liet zich zien en opmerkelijk genoeg meldde ook Timo van der Weijden zich aan het front. In deze openingsfase kon je al zien, dat Herm Eising het moeilijk zou krijgen. Hij had duidelijk te kampen met de naweeën van een val met de mountainbike, waardoor hij de vorige week niet kon starten. Nu moest hij alle zeilen bijzetten om het peloton te kunnen volgen.

Vooraan werden toen al de contouren zichtbaar van een kopgroep met 11 renners. In eerste instantie waren het Niels Hoogeveen (reed zijn eerste wedstrijd na corona te hebben opgelopen), Luca Harter, Timo van der Weijden, Willem Jan Kamerbeek, Quinten Vos, Joost Kaandorp (voor het eerst te zien in het shirt van WSV Emmen), Elmar Bischop, Thijmen Paardekooper en Marthijs Wegdam, die er tussenuit knepen. Een trein, die je eigenlijk niet mag missen. En dus kregen we vervolgens allerlei plukjes renners in beeld, die allemaal naar het front wilden: eerst Stan Wijkel met Sven Meis, toen Herm Eising die intuïtief aanvoelde dat het nu zou gaan gebeuren, daarna Arjen van Putten, toen Wilfred Drenthen met Jacky Lotterman, daarna Rutger Reink met Luco Bos en iets daarachter Goos Beukema. En toen pas volgde het peloton onder aanvoering van René de Vos, Stijn Oost en Arjan de Jonge.

De volgende doorkomst bracht duidelijkheid. Van de achtervolgers waren alleen Stan Wijkel, Sven Meis en Arjen van Putten er in geslaagd om aan te sluiten bij de kopgroep, waaruit Willem Jan Kamerbeek was terug gevallen. De slag was gevallen met 11 koplopers voorop: Sven Meis, Timo van der Weijden, Niels Hoogeveen, Elmar Bischop, Thijmen Paardekooper, Luca Harter, Quinten Vos, Joost Kaandorp, Marthijs Wegdam, Stan Wijkel en Arjen van Putten. Een interessante kopgroep. Niet allemaal de renners, die je daar meteen verwacht.

Het lag dus voor de hand, dat er nog wat koplopers zouden “sneuvelen”. Dat gebeurde dan ook, maar dat het uitgerekend Marthijs Wegdam was, die als eerste moest lossen, hadden we niet verwacht. Zeker niet gezien de ambities die hij vóór de zomerstop had uitgesproken: “Na de vakantie-pauze ga ik hier nog een keer winnen.”

Na Marthijs was het de beurt aan Timo van der Weijden en Joost Kaandorp om af te haken. Twee dappere strijders, die terug kunnen zien op een erg goede wedstrijd. Vooral Timo heeft indruk op ons gemaakt met zijn frisse manier van koersen.

De rest van de kopgroep bleef in tact. Dus ook met Sven Meis en Elmar Bischop die beiden in betrekkelijk korte tijd keurig aansluiting hebben weten te vinden bij de besten in het peloton.

Ondertussen denderde de kopgroep naar een voorsprong die opliep tot bijna anderhalve minuut. In de slotfase begon het onrustig te worden in kopgroep. Er werden wat speldenprikjes uitgedeeld en er werd vanuit de ooghoeken naar elkaar gekeken. Het publiek bereidde zich voor op een sprint. Of zou Thijmen Paardekooper misschien nog iets gaan proberen ? Hij is er toe in staat. En hoe zou het zitten met de benen van Luca Harter, die zich een maand geleden nog één der sterksten had getoond in de Oder Rundfahrt ?

Allemaal vragen, die wellicht ook door het hoofd van Quinten Vos hebben gespookt. Misschien, maar misschien ook wel helemaal niet. Zeker is wel, dat Quinten niet op zijn sprint durfde te gokken. Terecht, want in negen van de tien gevallen moet iedere renner het toch afleggen tegen de supersnelle benen van Stan Wijkel. Maar Quinten is niet iemand, die zich zo maar bij de feiten neerlegt en daarom kwam hij met een “truc spécial”. Het nadeel daarvan is, dat het ook heel gemakkelijk verkeerd uit kan pakken. En eerlijk gezegd waren we daar in dit geval ook wel erg bang voor. Maar tot bijna ieders verbazing wist Quinten de solo, waar hij aan begon bij het ingaan van de allerlaatste ronde, succesvol af te ronden. Een werkelijk schitterende overwinning. Een prestatie om in te lijsten !

Zes seconden later denderde Stan Wijkel als 2e over de finishstreep, gevolgd door Thijmen Paardekooper (3e), Luca Harter (4e), Niels Hoogeveen (5e) en Arjen van Putten (6e). Kort daarachter: Elmar Bischop (7e) en Sven Meis (8e), twee zeer tevreden kijkende renners. En zo mogelijk nòg blijer: Jacky Lotterman, die de sprint won van het peloton (9e).

Na deze wedstrijd wordt het klassement nog steeds aangevoerd door Stan Wijkel (155 punten), die zo langzamerhand zijn feestje wel alvast kan gaan bouwen. Herm Eising (117) is zijn positie als naaste belager kwijtgeraakt aan Quinten Vos (122) en Thijmen Paardekooper (120).

Bij de dames is Laurel ter Braak min of meer verzekerd van de eindoverwinning, net zoals vorig jaar.

De uitslag (alleen met transponder)

1 Quinten Vos, Emmen

2 Stan Wijkel, Holsloot

3 Thijmen Paardekooper, Valthermond

4 Elmar Bisschop, Emmen

5 Sven Meis, Gasselte

6 Jacky Lotterman, Emmen

7 Arjen Mulder, Stadskanaal

8 Stijn Oost, Zuidwolde

9 René Boerhof, Stadskanaal

10 Laurel ter Braak, Eeserveen (1e dame)

11 Bas Hansler, Emmen

12 Mark Hessels, Emmen

13 Martijn Veldink, Oosterhesselen

14 Arjan de Jonge, Emmen

15 Gert de Veen, Zuidbroek