Quinten Vos komt sterk uit zomerstop en wint 12e Avondploeg Populaires

Na een lange vakantiestop werden dinsdagavond de Populaires hervat met de 12e wedstrijd uit een serie van zestien. We zitten zo langzamerhand dus in de beslissende fase van de competitie.

Aangekomen in het clubgebouw werden we eerst verwelkomd met een filmpje, gemaakt door Astrid Dijkstra van haar kleindochtertje, geboren op 20 juli. De nieuwste aanwinst bleek met haar krullenbol perfect te passen in een lange Dijkstra-traditie. Nu de fiets nog !

Bijna iedereen was – al dan niet met goede benen – teruggekeerd van de vakantie, waardoor er een welgevuld peloton met 50 deelnemers aan de start stond. Daarbij ook enkele nieuwe gezichten, zoals die van Bas Bulthuis en Daniël van der Ham, beide woonachtig in Emmen. Ook de Japanner Natsuno Kishima was naar Emmen gekomen. Een renner die ons niet bekend is, maar die waarschijnlijk in kringen verkeert van de de NWV Groningen, waar ook een andere Japanner (Takagi) rijdt. Eveneens uit het buitenland afkomstig was een andere nieuwkomer in de persoon van Julian Schröer uit Duitsland. Al deze debutanten hadden flinke problemen met het tempo van het peloton, maar ze bleven allemaal dapper doorstrijden.

Bijzonder positief was ook de aanwezigheid van maar liefst 7 dames, waaronder Lieke Nooijen (net terug uit de Ronde van Scandinavië), Iris Offerein (die de weg eigenlijk als bijzaak beschouwt) en Rose Kloese, die kortgeleden de Anna Vasa Race in Polen heeft gereden, een internationale etappenkoers, met als nadeel dat ze daardoor niet kon starten in de Gouden Pijl.

Nadat het peloton onder leiding van de beide wegkapiteins Cor van Leeuwen en Arjen Mulder door de opwarmrondjes was geloodst, ging het spel meteen op de wagen. Vier renners gingen er direct vandoor: Peter Merx, Marco van Dijken, Bryan Brink en …….. Thijmen Paardekooper. Ook hij was er weer en had in de zomervakantie goed doorgetraind. Tobias Dall, Daan Koning en Lieke Nooijen gingen in de achtervolging en sloten aan, evenals Tijmen Eising die vanuit de achtergrond in zijn eentje de kloof dichtte. Zo ontstond er meteen een kopgroep van maar liefst 8 renners. Daar zaten “gevaarlijke” klanten bij en dat leidde tot een snelle reactie van met name Quinten Vos, Jacky Lotterman, Joost Kaandorp en Marthijs Wegdam. Ook dit viertal vond aansluiting en daarmee was de kop uitgegroeid tot 12 renners. Een unieke situatie, die dan ook niet lang in tact bleef.

Een ronde later was de orde weer hersteld, maar ondertussen reden er nu wel verscheidene renners verspreid over het parcours. Op achterstand gezet door de temposlag. Dat overkwam bijvoorbeeld Gert Jan Bos. Eigenlijk had hij ook niet anders verwacht. “Ik zie wel hoever ik kom”, waren zijn wijze woorden, toen de koers nog moest beginnen. Maar hij was bepaald niet het enige slachtoffer. Levy Nijs kreeg problemen en belandde uitgeput op het bankje op de bult bij zijn supporters Stefan Croes en Sil Jakobs. Onze dappere nieuweling Thijs Booy moest er deze keer ook af, net als de dames Linja de Jonge en Fleur ter Braak. Ook Daniël van der Ham en Bas Bulthuis verloren het contact. Geen schande voor deze beginnende renners die rijden met een zogeheten Startlicentie en die de rest van de wedstrijd als elkaars “maatjes” door het leven zouden gaan.

Vooraan kregen we snel te maken met een nieuw initiatief, nu van Thijmen Paardekooper met de heel goed rijdende Bryan Brink. Dit strijdvaardige duo kreeg ruimte van het peloton. Peter Merx deed nog een achtervolgingspoging, maar het was Cor van Leeuwen in hoogst eigen persoon, die alles neutraliseerde. Ronde na ronde reden Brink en Paardekooper aan de leiding, waarbij ze steeds wat verder wegliepen van het peloton.

Toch was de definitieve slag nog niet gevallen. Het was Tijmen Eising, die in de zomerse temperaturen van om en nabij de 30 graden nog wat energie over had. Hij begon aan een ferme tegenactie en nam daarbij Quinten Vos op sleeptouw mee. Dit duo had verrassend weinig tijd nodig om zich bij de twee leiders te voegen en zo kregen we 4 sterke renners voorop. Het kwartet liep uit naar een voorsprong van maar liefst anderhalve minuut en dat is ongekend veel op de Meerdijk.

In de finale trok Tijmen Eising nog een keer al z’n niet geringe registers open. Met een splijtende demarrage trok hij de kopgroep uit elkaar. Alleen Quinten Vos kon (op z’n tandvlees) aanklampen. Thijmen Paardekooper en Bryan Brink daarentegen moesten zich gewonnen geven. Màg het ook na een hele wedstrijd in de frontlinie te hebben gekoerst ?

Quinten hoefde nu niets anders te doen dan mee te fietsen in het wiel van Tijmen, die hem in een fauteauil naar de finish bracht. Wie van de twee het snelst was, kwamen we niet te weten, want Tijmen liet de sprint bewust schieten. Zo scoorde Quinten Vos de volle bak aan punten.

Maar echt veel dichterbij de gele trui kwam hij niet, omdat Stan Wijkel met overmacht de sprint won van het peloton, dat binnenkwam op ruim 2 minuten van de winnaar. Het ging daarbij om de 5e plaats, want zowel Thijmen Paardekooper (3e) als Bryan Brink (4e) wisten buiten schot te blijven van het peloton, waarin Lieke Nooijen zich als de snelste dame manifesteerde, maar wel een pijnlijk momentje moest incasseren, toen zij het moest afleggen in het prestigesprintje met haar vader. Koen haalde met deze prestatie een toptien-notering binnen (8e), al is zijn naam niet terug te vinden in de officiële uitslag. Hij reed namelijk zonder transponder, net als Tijmen Eising (2e) en Marco van Dijken (6e). Zodoende schoof Bas Hansler na een goede race dóór naar de toptien. Voor hem was dit een wedstrijd met een speciaal tintje, want het is precies een jaar geleden, dat hij zijn sleutelbeen brak op de Meerdijk.

In het algemeen klassement staat Stan Wijkel nu op 141 punten. Zijn directe concurrent Herm Eising kon niet starten vanwege een val met zijn mountainbike. Hij is nog steeds 2e met 117 punten, maar wordt nu op de hielen gezeten door Quinten Vos en Thijmen Paardekooper, die allebei 107 punten hebben verzameld.

Bij de dames blijft Laurel ter Braak de lijstaanvoerder.

 

De uitslag (alleen met tranponder):

1 Quinten Vos, Emmen

2 Thijmen Paardekooper, Valthermond

3 Bryan Brink, Gasselte

4 Stan Wijkel, Holsloot

5 Sander Kroeze, Mussel

6 Lieke Nooijen, Coevorden

7 Tobias Dall, Haren

8 Wilfred Drenthen, Veenoord

9 Bas Hansler, Emmen

10 Elmar Bischop, Emmen

11 Martijn Veldink, Oosterhesselen

12 Mark Hessels, Emmen

13 Daan Koning, Ruinen

14 Goos Beukema, Sleen

15 Rose Kloese, Emmen