Snelle 11e Bikes4you populaires gewonnen door Jacky Lotterman

Voor de tweede achtereenvolgende dinsdag was het schitterend koersweer en dat lokte zo’n 35 renners naar de Meerdijk voor de 11e “etappe” van de Bikes4you-populaires.

De meeste renners zijn nu teruggekeerd van vakantie en al spoedig bleek, dat die vakantie door de renners op verschillende wijze is ingevuld. Waar de één stug heeft doorgetraind en er misschien zelfs nog een schepje bovenop heeft gedaan, liet een ander de fiets bijna helemaal met rust, met alle gevolgen vandien.

Hadden we de vorige week niemand minder dan Roy Eefting-Bloem aan de start, deze keer was Bert-Jan Lindeman de blikvanger. Zijn aanwezigheid gaf een geweldige impuls aan de wedstrijd, want er werd meteen volle bak gekoerst en dat bleef zo tot het einde. Met als resultaat dat de gemiddelde snelheid tussen de 45 en 46 km lag, het hoogste gemiddelde dat we dit seizoen op de Meerdijk hebben geregistreerd. Sven Meis onderstreepte dat bovendien nog met een nieuw ronderecord, dat nu staat op 2 min. en 9,491 sec. (gem. 51 km/u).

Na de beide opwarmrondjes, die door Sander Hummel dankbaar werden aangegrepen om zijn verworven “rechten” als vóórrijder in ere te herstellen, werd het peloton meteen wakker geschud door de ontketende Arjen van Putten. Arjen, die twee dagen eerder nog 8e was geworden in Heerhugowaard, stelde alles in het werk om zijn leiderspositie in het algemeen klassement te heroveren en koos daarom direct voor de aanval. Het leidde in eerste instantie tot een kopgroep van 6 renners. Behalve Arjen zelf waren dat: Marco van Dijken, Bert-Jan Lindeman, Sven Meis, Jacky Lotterman en ……. klassementsleider Quinten Vos, die net op tijd dóór had, dat er met dit gezelschap weleens een echte ontsnapping in het vat zou kunnen zitten.

En dat werd bewaarheid. Nadat eerst Marco van Dijken had moeten lossen, viel ook Sven Meis nog weg uit de kopgroep, die dus werd gereduceerd tot een kwartet. Sven werd keurig opgevangen in een achtervolgend groepje, bestaande uit Juul Nagengast, Elmar Bischop en junior Antoine Quint. Maar door het moordend hoge tempo vooraan, slaagde deze jachtgroep er niet in om ook maar iets dichterbij te komen.

Zo kregen we de volgende situatie: voorop 4 koplopers, op een halve minuut 4 achtervolgers en daar achter weer het peloton, dat al snel op een minuut werd gezet.

In deze situatie kwam daarna weinig verandering, zij het dat de 4 achtervolgers hun poging noodgedwongen opgaven en terugvielen in de schoot van het peloton. Na drie kwartier koers slaagden de koplopers erin om het peloton te dubbelen en dat was iets, wat we lange tijd niet meer hebben gezien.

Maar hierdoor ontstond dus het probleempje, dat de 4 koplopers mogelijkerwijs zouden moeten afsprinten in een vol peloton. De organisatie besloot daarom om de groepen in verschillende rondes te laten finishen. Dat gaf jammer genoeg zo hier en daar aanleiding tot onduidelijkheid en misverstanden, temeer omdat het peloton in de finale uit elkaar was gevallen in twee groepen.

Onduidelijkheid was er niet over de winnaar. Dat werd Jacky Lotterman, die bij het ingaan van de laatste ronde een kleine voorsprong had genomen op zijn 3 metgezellen. De verwachting was, dat hij wel weer zou worden ingelopen, maar dat gebeurde niet, al bleef er maar 2 seconden over van zijn voorsprong. Een verdiende en mooie solo-overwinning !

Voor klassementsleider Quinten Vos kende de race een perfecte afloop, want door Arjen van Putten te kloppen in een rechtstreeks sprintduel om de 2e plaats breidde hij zijn puntenvoorsprong nog weer een ietsje verder uit. Bert-Jan Lindeman (zonder transponder) eindigde als 4e, waarna Antoine Quint de sprint won van het eerste peloton(netje) vóór Juul Nagengast. In deze groep zaten ook 3 van de 4 Japanners, die een goede indruk achter lieten. De eerst aankomende Japanner (direct achter Marco van Dijken) was Reon Hayashi, die echter niet in de uitslag staat vanwege een niet goed werkende transponder.

Bij de dames was Laurel ter Braak helaas de enige deelneemster. De finish haalde zij niet, omdat ze enkele ronden voor het eind lek reed.