Stan Wijkel sluit Avondploeg Populaires in stijl af door laatste wedstrijd te winnen

De dinsdagavondpopulaires hebben zich dit seizoen afgespeeld onder prachtige weersomstandigheden. En dat was de laatste wedstrijd niet anders. Het lokte een mooi peloton van 42 renners naar de Meerdijk met –  zoals altijd – een aantal verrassingen.

In dit geval waren dat twee prominente junioren, namelijk Thom van der Werff en Juul Nagengast. Beiden rijden ze dit seizoen in het shirt van de Limburgse opleidingsploeg Watersley, waar nòg twee andere Noordelijke junioren bivakkeren (Karst Hayma en Niels Brinkman). De ploeg rijdt een internationaal programma. Het komend weekend staat de 2-daagse Keizer der Juniores, een UCI-wedstrijd in België, op het menu. Thom is 1e jaars junior en heeft dit jaar in Luxemburg de GP Bob Jungels op zijn naam geschreven. Juul behaalde in zijn tweede seizoen bij de junioren drie podiumplaatsen. Twee keer werd hij 2e (Grote Prijs van Steenbergen en de Omloop van het Noordenveld) en 3ewerd hij in het criterium van Surhuisterveen. Of beide jongens erin zullen slagen om in de voetsporen te treden van hun zeer succesvolle vaders, ligt nog in het verschiet. Maar vast staat, dat ze daar een hele kluif aan zullen krijgen.

Na lange tijd zagen we ook Bas Bulthuis en René Mink terug. Bas heeft zijn vakantie in Italië erop zitten en dat was net op tijd om de laatste wedstrijd nog mee te pikken. Volgend jaar wil Bas zich aanmelden bij de WSV Emmen, samen met Daniël van der Ham, die eveneens met een startlicentie rijdt. René Mink was er ook, maar ….. zonder racefiets. Hij is naar eigen zeggen tot twee keer toe moedwillig aangereden door een en dezelfde autobestuurder. Aangifte gedaan bij de politie, bewijs in overvloed, maar ….. zaak geseponeerd. Sander Kroeze stond ook aan de kant, wèl met fiets, maar hij moet het komend weekend vol aan de bak en het leek hem daarom verstandiger om wat rust in te bouwen.

De wedstrijd werd door de organisatie iets ingekort vanwege de huldigingen en de feestelijke afsluiting met een hapje en een drankje. Eerst waren er de beide opwarmrondes en die waren vanzelfsprekend weer het domein van Sander Hummel. Nadat het eerste speldenprikje was uitgedeeld door Thom van der Werff, gingen Juul Nagengast en (de steeds beter rijdende) Sven Meis in de aanval. Karsten Veen zag dit wel zitten en een rondje later bleek hij te zijn aangesloten. Dan heb je aan Karsten meteen een goede, want hij is niet iemand, die in het wiel blijft hangen. Uitgerekend in die fase reed Thijmen Paardekooper lek. Hij parkeerde zijn fiets in het gras en moest vervolgens lopend naar de start/finish om het euvel te verhelpen. Toen hij weer aan kon sluiten, had hij ondertussen 5 ronden achterstand opgelopen. Dikke pech en erg jammer voor het wedstrijdverloop. Feitelijk deed Tijmen vanaf dat moment “voor spek en bonen” mee.

Ondertussen waren er nieuwe ontwikkelingen aan het front. In één lange rush reed Tijmen Eising, met Jeff Vermeulen in z’n wiel, het gat naar de kop helemaal dicht. Daar had Sven Meis het moeilijk gekregen en het contact verloren. Op dat moment hadden we dus vier leiders: Karsten Veen, Juul Nagengast, Tijmen Eising en Jeff Vermeulen. Vanuit het peloton kwam een stevige reactie op gang onder aanvoering van Tijmen Paardekooper en Quinten Vos, waardoor de kopgroep een forse uitbreiding kreeg. Dat was de inleiding voor een hergroepering.

Alleen Karsten Veen, Tijmen Paardekooper en Jeff Vermeulen gingen met z’n drieën verder en ze deden dat met volle overtuiging. Het bood Tijmen Paardekooper de kans om zich meester te maken van de droge worst, maar omdat hij op achterstand reed, ging de prijs naar Karsten Veen. Rondenlang bleef dit trio voorop, totdat Tijmen Eising daar een eind aan maakte. Hij ging “er op en er over” en liet zich op die manier nog even goed zien aan de grote en kleine supporters die voor hem en Herm langs de kant stonden. Maar deze actie liep vast in een korte solo, die snel geneutraliseerd werd.

Daardoor eindigde de wedstrijd voor het eerst in lange tijd weer eens in een massasprint. En dan ben je bij Stan Wijkel op het juiste adres. De gele truidrager liet er geen twijfel over bestaan, wie de snelste benen heeft. Quinten Vos bleef nog een beetje in de buurt (2e), daarna volgde Thom van der Werff (3e) en daar weer achter werd het pas echt spannend tussen Jacky Lotterman (4e) en Arjen van Putten (5e). Jan Vos (6e) kwam net iets te kort op dit tweetal. Verderop finishte Laurel ter Braak, de klassementswinnaar bij de dames. Veel tegenstand had ze niet deze keer, maar de vreugde was er niet minder om.

Ondertussen was Alies al bezig om de hapjes en drankjes in gereedheid te brengen, die op een gretig onthaal konden rekenen na afloop van de wedstrijd, toen ook de prijzen werden uitgereikt. Dat gebeurde door onze steun en toeverlaat Astrid Dijkstra, onder het deskundige commentaar van Arjan Freriks, die zijn functie op een spontane manier invult zonder er al te veel poespas bij te slepen. Eerst riep Arjan Karsten Veen naar voren als winnaar van de Fred Haikens-bokaal voor de snelst gereden ronde die hij de vorige week reed in een tijd van 2 minuten en 10,22 sec. (gem. 50,8 km/u). Karsten kreeg meteen ook een droge worst uitgereikt, al hebben we het voorgevoel, dat die wel eens zou kunnen verdwijnen in de maag van opa Veen, die deze keer als vervoerder van zijn kleinzoon dienst deed. Geen probleem.

Hierna werden de zussen Laurel en Fleur ter Braak op het podium geroepen. Zij bezetten de bovenste plaatsen in het eindklassement bij de dames en dat leverde Laurel de rose leiderstrui op.

Thijmen Paardekooper was de volgende, die aan de beurt was voor de huldiging. Wat hebben we dit seizoen genoten van zijn aanvalsdrift. Wat een energie ! Thijmen, 3e in het eindklassement, is ondertussen al weer volop bezig met de schaatstraining en we zullen deze winter vast en zeker nog wel het een en ander van hem horen. Ook Quinten Vos, 2e in het eindklassement, heeft dit seizoen een prachtige serie neergezet met zijn prachtige solo-winst op 23 augustus als absolute hoogtepunt. Stan Wijkel, de nieuwe winnaar van het eindklassement, is dit jaar als herintreder binnengestapt en liet meteen zien, dat hij ‘de stiel’ nog steeds niet is verleerd. Ook het dragen van een trui is hem trouwens niet vreemd, want hij heeft er in zijn 16-jarige carrière al heel wat om zijn schouders gehad.

Na deze “ceremonie protocolaire” werd het vaste personeel nog even in het zonnetje gezet. Zonder deze mensen zijn er geen wedstrijden. Zonder medewerkers geen wedstrijden, maar zonder sponsors gaat het óók niet. Daarom heel hartelijk dank aan de Avondploeg, die zich dit seizoen als sponsor aan de Populaires had verbonden. Als de voortekenen niet bedriegen, staat er al een nieuwe sponsor klaar om het stokje over te nemen, zodat we ook in 2023 weer volop zullen kunnen genieten van een mooie wedstrijdserie !

De uitslag (alleen met transponder)

1 Stan Wijkel, Holsloot

2 Quinten Vos, Emmen

3 Thom van der Werff, Annen

4 Jacky Lotterman, Emmen

5 Jan Vos, Sleen

6 Mart Vos, Aalden

7 Elmar Bischop, Emmen

8 Sven Meis, Gasselte

9 Lars Alkema, Gieten

10 Niek Dam, Lutten

11 Wilfred Drenthen, Veenoord

12 Gert de Veen, Zuidbroek

13 Bas Hansler, Emmen

14 Matthijs Kieft, Emmen

15 Arjan de Jonge, Emmen

18 Laurel ter Braak, Eeserveen

Eindklassement

1 Stan Wijkel (182)

2 Quinten Vos (158)

3 Thijmen Paardekooper (134)

4 Herm Eising (122)

5 Bryan Brink (95)

6 René Mink (74)

7 Jeff Vermeulen (73)

8 Jan Vos (70)

9 Elmar Bischop (58)

10 Wilfred Drenthen (53)

Eindklassement Dames

1 Laurel ter Braak (141)

2 Fleur ter Braak (95)

3 Marlies Vos (66)

4 Anniek Zwiers (38)

5 Iris Offerein (32)