Thijmen Paardekoper voor de tweede keer winnaar tijdens Avondploeg Populaires #11

De vakantie staat voor de deur en dat was te merken op de Meerdijk, waar dinsdagavond de 11e wedstrijd van de serie Avondploeg Populaires werd gereden. De laatste wedstrijd voor de zomerstop bracht namelijk 36 renners aan het vertrek en dat waren er dus wat minder dan gebruikelijk. Onder de vakantie-gangers bevond zich ondermeer Marlies Vos. Marlies hadden we graag nog even willen feliciteren met haar 3e plaats op het NK Streetrace achter Anniek Mos (kampioen, proficiat !) en Iris Offerein. Een schitterend resultaat voor de Drentse wielersport. Jeff Vermeulen is in Italië op vakantie en was van plan om daar zijn conditie op peil te houden. Dus nam hij zijn racefiets mee. Op het dak van de auto. Maar dat liep niet goed af, want tijdens de autorit belandde de fiets op de weg en bleek niet meer bruikbaar.

Jan Kalter vertoeft in Frankrijk en had zijn taken achter de computer overgedragen aan Harry Dijkstra, terwijl Geert Vos, net als de vorige week, weer achter de micro stond als vervanger van Arjan Freriks.

Wie er wel was ? Lisa Bouwers en dat deed ons bijzonder veel plezier. Lisa is gelukkig weer helemaal terug na haar vervelende crash op 17 mei. Dat is toch een min of meer traumatische ervaring geweest, waar ze een tijdje last van heeft gehouden. Een andere opsteker was de deelname van Levy Nijs, die er na twee mislukte wedstrijden niet meteen de brui aan gaf, maar doorzettingsvermogen toonde. Hij wàs er niet alleen, sterker nog, hij reed de wedstrijd uit. Een flinke progressie !

Direct na de officiële start ging het spel meteen op de wagen met (natuurlijk) Thijmen Paardekooper, Jacky Lotterman en Jaymz Lunenborg. Jaymz (nieuweling nog, maar met het postuur van een junior) had de vorige week de kat even uit de boom gekeken en was daarbij kennelijk tot de conclusie gekomen, dat hij in dit gezelschap wel méér zou kunnen dan alleen maar meerijden. Een goede gedachte en meteen een welkome aanvulling op het actieve groepje jeugdige renners waar we elke week met genoegen naar kijken.

Het trio liep vlot uit naar een halve minuut voorsprong, maar na 20 minuten kwam er een einde aan de vlucht, toen het peloton op drift raakte.

Het was de opmaat voor een attractieve wedstrijd, waarin opmerkelijke dingen gebeurden. Wie had ooit kunnen denken, dat good-old Gert de Veen mee zou fietsen in een kopgroep ? Nu het er naar uitziet, dat Coen Holzhauer de handdoek in de ring gooit, is Gert gepromoveerd tot nestor in het peloton. Dan ken je je eigen krachten zo langzamerhand wel zo’n beetje met als resultaat, dat Gert zich doorgaans gedeisd houdt in het peloton. Maar nu reed hij in volle glorie mee in een 5-manskopgroep.

Voordat het zover was, zagen we de eveneens opmerkelijke solo waarmee René Mink “uitpakte”. René hoopte natuurlijk op versterking vanuit het peloton, maar de enige die (eigenlijk iets te laat) reageerde was Elmar Bischop. Bij René was het beste er toen al wel een beetje af en toen het peloton begon te jagen was het gebeurd met deze dappere vlucht. Ze werden overstoken door Chris Jansen, die op zijn beurt aan een solo begon. Nu kwam ook Gert de Veen naar voren. Hij nam de plaats over van Elmar Bischop als “ondersteuner” van René Mink, terwijl Elmar op een afstandje verder ging met Thijmen Paardekooper. Een ronde later hadden deze mannen hun krachten gebundeld, zodat we een kopgroep kregen met 5 renners: Chris Jansen, René Mink, Thijmen Paardekooper, Elmar Bischop en jawel … Gert de Veen. Een mooi groepje, dat nog eens versterking kreeg door de “oversteek” van Patrick Nieuwenhuis. Maar de vluchters voelden steeds de adem in de nek van het jagende peloton, dat onder leiding van Arjen van Putten, Marthijs Wegdam, gele truidrager Stan Wijkel en Lieke Nooijen steeds dichterbij kwam.

Er volgde een hergroepering en direct een nieuwe ontsnapping met Quinten Vos, Jacky Lotterman, Lars Alkema, Thijmen Paardekooper, Jan Vos, Arjen van Putten en (weer zo’n verrassing) Koen Nooijen, die zich net als Gert de Veen meestal schuil houdt in het peloton. In het peloton werd gekeken en geaarzeld. De aan kop rijdende gele truidrager Stan Wijkel wierp een blik opzij en keek daar in het gezicht van de hem onbekende Vincent Visser, die ondertussen een ronde achterstand had opgelopen. Niet direct iemand, die je kan helpen. Voor Stan zat er weinig anders op dan af te wachten hoe de zaken zich zouden ontwikkelen.

Welnu, van de kopgroep bleven alleen de allersterksten over en dat waren Quinten Vos, Arjen van Putten en Thijmen Paardekooper. Jacky Lotterman moest er als laatste af, maar kan terugzien op een uitstekende wedstrijd. En zo kregen we eindelijk weer eens een geslaagde ontsnapping te zien, met een eindsprint die werd uitgevochten tussen Thijmen Paardekooper en Quinten Vos. Het werd een close-finish, met Thijmen (zeer) nipt als winnaar. Arjen van Putten, die hard op weg is om weer op zijn oude niveau te komen, werd 3e.

Ondertussen werd er in het peloton volop strijd geleverd om de overige ere-plaatsen. Eerst zagen we Marthijs Wegdam opstomen in de vloeiende stijl van een tijdrijder en tot onze verbazing werd hij even daarna gevolgd door Bas Hansler. Nu moet het toch niet gekker worden zou je denken ! Maar dat werd het wel, want wie kwam daar uit de bocht ? Het was Lisa Bouwers, in het gezelschap van Niels Visser. Beide hadden ze een ronde achterstand opgelopen, maar toch. En zie, daar kwam Herm Eising aanpuffen. Maar waar bleef Stan Wijkel ? Die moest nog komen, hij bevond zich in het “grote” peloton.

In de laatste ronde veranderde er nog het een en ander, maar Marthijs Wegdam (4e) en Herm Eising (5e) bleven uit de greep van het spurtende peloton, dat binnenkwam onder leiding van Stan Wijkel (6e). Stan behield daarmee de gele trui met 129 punten. Herm Eising is 2e (117), Thijmen Paardekooper 3e (93), Quinten Vos 4e (92) en René Mink is 5e met 74 punten. Bij de dames vergrootte Laurel ter Braak haar voorsprong. Zij totaliseerde tot dusver 93 punten, Fleur ter Braak is 2e (88 punten) en Marlies Vos 3e (66 punten).

Na nog snel even een foto te hebben gemaakt van Harry en Astrid Dijkstra, die zeer binnenkort opa en oma hopen te worden, fietsten we na een mooie koers met een tevreden gevoel huiswaarts. De volgende wedstrijd is op dinsdag 16 augustus.

De uitslag (alleen transponders):

1 Thijmen Paardekooper, Valthermond

2 Quinten Vos, Emmen

3 Herm Eising, Emmen

4 Stan Wijkel, Holsloot

5 Chris Jansen, Hardenberg

6 Bas Hansler, Emmen

7 René Mink, Raalte

8 Jaymes Lunenborg, Schhonebeek

9 Jan Vos, Sleen

10 Patrick Nieuwenhuis, Gieten