Twee keer winst bij nationale veldrit in Hoogeveen

Door alle corona-perikelen was het alweer lang geleden, dat we voor het laatst een jeugdveldrit hebben bijgewoond. Hoog tijd dus, om na drie jaren eens te gaan kijken hoe de vlag er tegenwoordig bijstaat bij de jeugd.

Daartoe bestond een mooie gelegenheid in Hoogeveen, waar de Peddelaars op zaterdag 12 november tekenden voor de organisatie van een nationale jeugdveldrit. Eigenlijk stond deze wedstrijd gepland op het terrein van het vakantiepark Landal nabij Orvelte, maar dat plan kon geen doorgang vinden, omdat een (belangrijk) gedeelte van het parcours niet beschikbaar was. Dan is het wel handig natuurlijk, wanneer je een alternatief achter de hand hebt en dat hebben ze bij de Peddelaars in de vorm van een permanent parcours in de vertrouwde omgeving van het clubgebouw.

En dus togen we op deze schitterende zaterdag naar de Bentincksdijk, waar de jongsten al stonden opgesteld voor de start. Veel deelnemers waren er niet in deze categorie. Met 6 renners waren we al snel uitgeteld, waarbij de meisjes (met Nederlands kampioene Emmie Veneman en veelwinnares Nina Benjamins) in de meerderheid waren (4 om 2).

Bij de jongens stond namens WSV Emmen Vince Elsinga aan de start. Vince treedt in de voetsporen van zijn oudere broer Luca, die al wat langer fietst en die dit seizoen uitkomt in categorie 4. Hij was er ook, samen met Joren Pijpker uit Valthe. Rafael Horsman reed in categorie 3 en Milan van der Zee in categorie 6. Vijf man sterk was de delegatie van WSV Emmen dus. Eigenlijk allemaal renners met een achtergrond als montainbiker. Alleen Milan van der Zee lijkt zich wat meer toe te willen leggen op het veldrijden.

Van dit vijftal kwam Rafael Horsman het best uit de bus. Hij reed met een voorsprong van bijna een minuut soeverein naar de overwinning in categorie 3, waar trouwens ook slechts 6 renners aan het vertrek stonden.

Volgende week (in Coevorden) zullen we Rafael voor het eerst kunnen bewonderen in zijn pas veroverde MTB-kampioenstrui en hopelijk heeft hij (op de mountainbike) dan wat meer tegenstand.

In categorie 1 domineerde Nina Benjamins uit Hoogeveen. Lange tijd lag Vince Elsinga keurig in tweede positie, maar na oponthoud door een val moest hij Emma Veneman vóór zich dulden en werd 3e. Daarmee was hij wel de beste jongen en het lijkt er op, dat Vince een echte aanwinst is in het jeugdpeloton.

In categorie 2 ging het tussen Lova la Grand (Eindhoven) en Lizzy Brakke (Staphorst) met Lova, de regerende Nederlandse kampioen, als winnares.

Nadat Rafael Horsman zijn one-man-show in categorie 3 had voltooid, konden we in categorie 4 genieten van een ongekend spannende strijd tussen Julia Herman, Xavi Hachmang, Quinty Keijzer en Sjerp Möhlmann. Voortdurend wisselden hun onderlinge posities en lange tijd bleven ze nek-aan-nek bij elkaar geklit. In de slotfase moest Sjerp langzaam maar zeker wat terrein prijsgeven. Hij verloor de aansluiting en daarna kwam ook Quinty (veelvuldig aan de leiding) in de problemen, waarna de strijd zich toespitste tussen Julia Herman en Xavi Hachmang. Streekgenoten en beiden in de Nederlandse kampioenstrui. Uiteindelijk trok Julia aan het langste eind en boekte daarmee een prachtige zege. Xavi, die aardig op weg is om in de voetsporen te treden van zijn vader Jan, bekroonde zijn wedstrijd met de 2eplaats.

Voor Luca Elsinga en Joren Pijpker was er in dit geweld geen hoofdrol weggelegd (8e en 9e), maar zij zullen zich ongetwijfeld wel weer weten te presenteren in Marum (wintercompetitie).

Na de pauze ging het verder met categorie 5 en ook daar waren het de regerende Nederlandse kampioenen, die de lakens uitdeelden met Hugo Cappon als winnaar en Lisa Brouwer als utstekende 2e.

In categorie 6 had Milan van der Zee na zijn uitstekende optreden in Almelo (4e en tevens de 3e jongen) goede hoop op een nieuwe, mooie klassering. Een podiumplaats zou wel wat te hoog gegrepen zijn, dacht hij, maar een plek bij de eerste vijf? Wie weet. Het begin was in ieder geval veelbelovend, maar de goede start werd verstoord door enkele valpartijen, die in deze groep (met 23 renners) plaats vonden. Uiteindelijk finishte Milan als 10e en daar was hij absoluut niet tevreden mee. Ook in deze categorie ging de Nederlandse kampioen er met de zege vandoor, want Beer van Beurden werd 1e en klopte twee geduchte meisjes: Zoë Brakke (2e) en Nynke Jochems (3e).

In categorie 7 ontbrak de Nederlandse kampioen Delano Heeren, maar in Hoogeveen kreeg hij een uitstekende vervanger in de persoon van Bas Herman, die het zilver had gewonnen op het NK. Bas zegevierde op de Bentincksdijk vóór Nick Riemeijer, die steeds beter gaat rijden en Adne Cappon. Hoe het afgelopen zou zijn zonder de pech van de sterke koploper Loek Hovers, is natuurlijk weer een andere vraag. Maar een feit is wel, dat de dag voor de familie Herman niet meer kapot kon. Twee zeges op één dag maakten de verre terugreis ongetwijfeld een stuk aangenamer. Naar Nootdorp helemaal, de oorspronkelijke woonplaats van onze eerste Nederlandse Tourwinnaar Jan Janssen, in de tijd toen hij nog amateur was.

Na afloop van de wedstrijden spoedde iedereen zich naar het Doortje Nagengastplein, waar de prijsuitreiking plaats vond. Die waren er niet alleen voor de eerste drie (jongens en meisjes apart), maar ook voor de sportiefste renner, dan wel voor de grootste pechvogel. Pechvogels waren er bij de vleet, want er waren haast geen renners te vinden, die hun wedstrijd helemaal zonder “kleerscheuren” beëindigden.

Op een afstandje stond Jens Dekker toe te kijken en zag, dat het goed was. De voormalige kampioen, die we al kenden als parcoursbouwer en trainer, vertelde terloops, dat hij tegenwoordig ook actief is als co-commentator bij de Engelstalige Eurosport. Jens heeft met het spreken en verstaan van Engels geen enkele moeite, wat niet zo vreemd is met een moeder die afkomstig is uit Nieuw-Zeeland.

Vervolgens ging Jens, net als de andere mannen van de organisatie, aan het werk om alles weer netjes op te ruimen. Daarna zullen ze er vast en zeker nog wel eentje op hebben gedronken. Welverdiend, want het was een mooie en geslaagde wedstrijddag bij de Peddelaars.