Tweede voorjaarstrainingsrit gewonnen door Appelbaum

Er waren beduidend minder renners aanwezig op de Meerdijk dan de vorige week. Voor sommigen was de verleiding van het carnaval kennelijk te groot. En nu corona grotendeels is verdwenen, is het fenomeen van de trainingskampen weer helemaal terug van weggeweest. En dan zit je al gauw in Spanje tegenwoordig. Een groot verschil met vroeger, toen we het moesten doen met een “trainingskamp” in de vorm van landarbeid op de boerderij van je vader.

Misschien ook hebben de weersomstandigheden een rol gespeeld, want echt aangenaam fietsweer was het niet. De krant gaf er het cijfer 2 voor en dat zegt genoeg. Maar dat was niet meer dan een voorspelling. In de praktijk viel het best mee. Niet de regen, maar de harde wind bleek het grootste obstakel voor de renners. Echt klassiekerweer dus.

Vijftig renners bonden de strijd aan tegen de elementen en daarbij bevonden zich Goos Beukema, Jacky Lotterman, Wilfred Tiemes, Jan en Mart Vos en nieuweling Thijs Booy. Het was even slikken, toen we Wilfred Drenthen en Quinten Vos aantroffen in een “vreemd” shirt. Quinten rijdt dit seizoen met een elite-licentie en maakt bij de Peddelaars binnenkort zijn debuut in de Ster van Zwolle. Werk aan de winkel dus !

Nadat Cor van Leeuwen de vorige week als winnaar van de eerste trainingsrit uit de bus kwam, was het nu de beurt aan onze Oosterbuur Henri Appelbaum. En terecht, want na twee weken is wel duidelijk geworden, dat hij in staat is om flink wat leven in de brouwerij te brengen. Henri is voortdurend in de aanval en wacht gewoon op niemand. Dit jaar rijdt hij voor het eerst bij de beloften en omdat hij vorig jaar bij de betere junioren van Duitsland behoorde, is hij opgenomen in het continentale team van Sauerland.

Een goede renner dus en daar hadden de Nederlanders niet van terug deze keer. Toen de wind zijn werk had gedaan (en dat ging snel), kwamen de sterkste mannen aan de leiding. Dat waren Tim Nederlof (altijd goed, maar geen sprinter), Quinten Vos, Jacky Lotterman (weer heel goed op dreef) en ……. natuurlijk Henri Appelbaum, die de lange vlucht zelf op touw had gezet. Want een lange vlucht werd het en in de finale resulteerde dat in een gedubbeld peloton. In zo’n situatie is het voor de koplopers altijd zaak om elkaar niet uit het oog te verliezen. Quinten Vos had daar wat moeite mee, maar dan is een ervaren man als Cor van Leeuwen niet te beroerd om een handje te helpen.

De eindsprint tussen de vier koplopers ging tussen Henri Appelbaum en Quinten Vos, met eerstgenoemde als afgetekende winnaar. Jacky Lotterman legde beslag op de eervolle 3e plaats en Tim Nederlof finishte ergens in de buik van het peloton als 4e. Cor van Leeuwen sprintte naar de 5e plaats, vóór Marco van Dijken, Sander Kroeze, Gijs Bosch , Bryan Brink, Mart Vos en Wilfred Drenthen.

In de B-groep hielden Lisa Bouwers en Carmen van der Veen knap stand in het A-peloton en zij waren degenen, die gingen sprinten om de zege. Carmen, die dit jaar debuteert bij de “grote” dames,

beschikte over de rapste benen en dat was eigenlijk voorspelbaar. In de uitslag is zij echter niet terug te vinden, evenmin als verschillende andere renners uit zowel de A- als de B-groep. De oorzaak: geen of niet goed werkende transponders. Helaas een telkens terugkerend fenomeen aan het begin van een nieuw seizoen.

Nadat de wedstrijd beëindigd was, kon het materieel van Scholte (Emmer-Compascuum) weer van de baan gebruik maken, voor de zware werkzaamheden aan het mountainbikeparcours. De renovatie daarvan zal desondanks nog wel een week in beslag nemen. We zijn benieuwd naar het resultaat !

 

De uitslagen:

A-groep

1 Henri Appelbaum, Duitsland

2 Quinten Vos, Emmen

3 Jacky Lotterman, Emmen

4 Tim Nederlof, Hardenberg

5 Cor van Leeuwen, Borger

6 Sander Kroeze, Mussel

7 Gijs Bosch, Vries

8 Bryan Brink, Gasselte

9 Mart Vos, Aalden

10 Wilfred Drenthen, Veenoord

B-groep

1 Lisa Bouwers, Grolloo

2 Sanne Prins, Wierden

3 Renske Huiskes, Hertme

4 Stella Rieke, Rheine

5 Nina Oolders, Scheemda

6 Marion Vorgers, Wierden

7 Jolein Boom, Finsterwolde

8 Rosalie Witsel, Westerbork

9 Danny Hadderingh, Emmen