Zware 4e ICW wintercompetitie in Coevorden

“Je bent hartstikke gek”. Dat waren de woorden, waarmee ik zondagmorgen uitgeleide werd gedaan door het thuisfront, toen ik in de auto stapte richting Coevorden, waar de 4e wedstrijd van de Noordelijke wintercompetitie op het programma stond. Eerlijk gezegd heb ik er zelf ook lang over getwijfeld of ik zou gaan, na alle regen die we al hadden gehad en die we nog zouden krijgen. Onderweg in de auto groeiden die twijfels alleen nog maar, want binnen een tijdsbestek van een half uur vielen er maar liefst vier buien. Kort maar krachtig. “Och was ik maar bij moeder thuis gebleven”, zongen we dan. Vroeger, maar dat is lang geleden.

Het slechte weer had als voordeel, dat er deze keer genoeg ruimte was op de parkeerplaats bij de Klinkenvierse plas. Na het omkleden (even een oude legerbroek aangetrokken) konden we gelijk aan de bak, want de eersten die ik tegenkwam, waren onze kersverse Nederlandse jeugdkampioenen. Alsof het afgesproken was stonden ze daar, keurig op een rijtje naast elkaar. Klaar om op de foto te kunnen. Wat een weelde toch eigenlijk hè. Niet één (wat al heel mooi geweest zou zijn), niet twee …., maar drie Nederlandse kampioenen op één en dezelfde dag, daar in het verre Brabantse Hapert. 30 september 2023. Een dag om nooit te vergeten, een unieke dag in de clubhistorie van WSV Emmen. En nu de goede lijn zien vast te houden !!

De jeugd

In Coevorden zagen we weer enkele prachtige staaltjes van onze jeugd. Zoals de race van Janine

Barkhuis bij de allerjongsten. Het is al vaker gezegd, ze heeft het niet van een vreemde ! Vader Bart is nog steeds een bevlogen en gerespecteerd renner, maar ook moeder Alike heeft als wielrenster haar sporen volop verdiend. In 1997 debuteerde zij – net als Janine nu – in categorie 1. Als zij op de wedstrijd verscheen, was het feest bij de organisatie, want dan had je er meteen 4 tegelijk. Alike had namelijk nog 3 fietsende broers. In 1999 zagen we haar op de Meerdijk de Eierrace winnen vóór Bart Rijpma. Bert Jan Lindeman werd toen 8e. Bij de nieuwelingen-meisjes is Alike districtskampioen geworden, eerst in het district Noord en een jaar later ook bij de jun. vrouwen in het district Midden, nadat zij lid was geworden van WV Eemland.

Kortom, met Janine komt het wel goed. En we hebben in die groep trouwens nòg een sterk ijzer in het vuur, want achter Janine finishte Valerie Horsman uitstekend als 2e.

Luca Elsinga werd voor de derde keer afgetekend winnaar van de veldrijders in de leeftijdsgroep van 11 en 12 jaar. Omdat hij een wedstrijd heeft gemist, staat hij nu 2e in het algemeen klassement achter Niek Visser, die 9e werd in Coevorden. Daan Zinger, die langzaam maar zeker weer op zij oude niveau presteert, werd 4e, meteen gevolgd door Rafaël Horsman (5e).

Ook onze mountainbikers waren weer prima in vorm. Jochem Kuipers, Joren Pijpker en Nick Snippe kwamen als winnaar over de streep. Voor Joren was het al voor de 4e keer raak !

De overige WSV’ers lieten zich eveneens zien in de voorste gelederen. Zie de uitslagen:

Veld 8 jaar                                             Veld 11 en 12 jaar                                Veld 13 en 14 jaar

1 Janine Barkhuis, Norg 1 Luca Elsinga, Wolvega 1 Thijs Gritter, Assen
2 Valerie Horsman, Schoonebeek 2 Jannick Brand, Steenwijkerwold 2 Luuk Buiten, Hoogeveen
3 Enver Matahelumual, Drachten 3 Tim van Goor, Nijeveen 3 Thymo Matahelumual, Drachten
4 Daan Zinger, Grolloo
5 Rafael Horsman, Schoonebeek

MTB 8 jaar                               MTB 9 en 10 jaar                 MTB 11 en 12 jaar                MTB 13 en 14 jaar

1 Jochem Kuipers, Emmen 1 Tim Jansen, Ruinerwold 1 Joren Pijpker, Valthe 1 Nick Snippe, Assen
2 Eline Scheve, Emmen 2 Leon Hulzebosch, Beilen 2 Micha Prins, Emmen
3 Vince Elsinga, Wolvega 3 Lars Welink, Assen 3 Kyan Scheve, Emmen
5 Pepijn Kuipers, Emmen

14 Joep Schnoing, Emmen

5 Joëlla Levinga, Emmen 5 Sven Ravesteyn, Wezep
15 Mirthe de Jonge, 2e Exloërmond 12 Lieke de Jonge, 2e Exloërmond 17 Nils Langejans, Dalen

Het middagprogramma

Het middagprogramma bracht aanzienlijk minder WSV’ers aan de start, zes in totaal. Willem Jan Belt schoot als een komeet uit de startblokken. Hij is in vorm, zoveel is duidelijk. In het nationale wedstrijdcircuit is hij steevast in de voorste linies terug te vinden. Zaterdag nog stond hij als 3e op het podium in Hilversum. De vorige week werd hij regio-kampioen en een dag later, op 12 november was hij winnaar in Nijverdal. Kortom, een renner die het ver kan schoppen.

Thijs Booy is in het nieuwe seizoen overgestapt van de nieuwelingen naar de junioren. Thijs had een makkie deze keer, want zijn naaste (en enige) concurrent Corné van Dijk verdween na ongeveer 20 minuten uit de wedstrijd. Hij was niet de enige.

Bij de dames finishte Anniek Zwiers na een sterke wedstrijd als 2e achter Maaike de Vries van de Almelose Zwaluwen. Die deed voor de eerste maal mee aan de wintercompetitie. In het algemeen klassement staat Anniek nu 2e, op slechts 5 punten van Lisanne Roelofs, die 3e werd in Coevorden.

Bij de heren revancheerde de afgetrainde Mart Vos zich voor zijn matige optreden een dag eerder in Hilversum (19e).  In Coevorden kwam hij achter de superieur rijdende Bart Barkhuis als 2e over de meet. Waarschijnlijk tot zijn eigen verbazing, want toen de huldiging begon, was Mart onvindbaar.

In het middenveld kwam een stug doorzwoegende Wilfred Tiemes in de allerlaatste meters nog langszij bij Jacky Lotterman, die de hele wedstrijd voor hem uit had gereden. Zij werden 12e en 13e.

Bij de MTB’ers zagen we een paar interessante namen aan de start, zoals Anouska Koster die in Coevorden altijd tot de vaste deelnemers behoort. Dat was haar trouwens zelf ook al opgevallen, maar volgens eigen zeggen is dit puur gebaseerd op toevalligheid.

Een andere opvallende verschijning was Karst Hayma uit Peize, die een ijzersterk juniorenjaar achter de rug heeft. Hij gaat bij de beloften debuteren in het continentale team van Metec. In Coevorden was hij de evenknie van winnaar Jordin Ridder en Jelle Bouma, die 3e werd. Deze jongelingen waren zeer aan elkaar gewaagd en leverden een boeiende onderlinge strijd.

Bij de ‘ouderen’ was Wieger van der Wier het sterkst. We kennen hem vooral als tijdrijder, maar feitelijk is Wieger van alle markten thuis.

In deze oudste leeftijdsgroep gaat het er trouwens best nog fanatiek aan toe. De meesten hadden het na 55 minuten wel gehad en waren blij met het teken van jury-lid Bé Zwiers dat ze konden stoppen. Maar dan ben je bij types als Dirk Jan Vellinga mooi aan het verkeerde adres ! Dirk Jan kwam voor een uur en voor minder doet hij het niet. Stoppen voordat de tijd erop zit ? Dat is voor hem zoiets als vloeken in de kerk. Nou, gevloekt werd er en even dreigde het onvriendelijk te worden, maar Bé loopt al lang genoeg mee om dit brandje in de kiem te smoren. De consternatie had waarschijnlijk ook te maken met het ontbreken van een speaker. Marjo Nijmeijer had afgezegd, waarna Gert Prins de honneurs waarnam. Noodgedwongen, maar Gert heeft wel vaker met dit bijltje gehakt. Helaas kon Gert de wedstrijddag niet volmaken, want hij had nog andere verplichtingen deze dag. Na zijn vertrek werd het stil en dat leidt in sommige gevallen toch tot onnodige verwarring.

De huldiging liep vertraging op en tot overmaat van ramp begon het voor de verandering ook nog weer te regenen. Voor de zoveelste keer. En zo kreeg de wedstrijddag een ietwat onbevredigend slot. De belangrijkste uitslagen:

Veld nieuwelingen        Veld junioren             Veld dames                 Veld heren t/m 40    Veld heren 40+

1 Willem Jan Belt, Dalen 1 Thijs Booy, Emmer-Comp. 1 Maaike de Vries, Almelo 1 Bart Barkhuis, Norg 1 Xander van Espelo, Nunspeet
2 Nathan Bouwman, Kolham 2 Anniek Zwiers, Schoonoord 2 Mart Vos, Aalden 2 Evert-Jan Veldkamp, Roden
3 Lisanne Roelofs, Groningen 3 Daniel Elzinga, De Wilp 3 Rudi Nijkamp, Dwingeloo
12 Wilfred Tiemes, Uffelte
13 Jacky Lotterman, Emmen

MTB nieuwelingen      MTB junioren             MTB dames                 MTB heren t/m 40   MTB heren 40+

1 Jan Willem Blaauw, Nieuwe Pekela 1 Ivar Hengeveld, Dalen 1 Sanne Bouwmeester, Zuidlaren 1 Jordin Ridder, Roden 1 Wieger van der Wier, Groningen
2 Matthijs Lamain, Muntendam 2 Marijn Oosterhof, Oosterwolde 2 Anouska Koster, Zwaagwesteinde 2 Karst Hayma, Peize 2 Dirk Jan Vellinga, Noordbergum
3 Thijs Anne Nanninga, Gieten 3 Mirthe Wilms, Breezand 3 Jelle Bouma, Houtigehage 3 Arjan Broekema, Oosterwolde
8 Sven Langejans, Dalen